Rentepiek komt heel dichtbij, maar dat betekent nog niet dat de centrale banken de rentes binnenkort zullen verlagen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week de rente met 25 basispunten verhoogd tot 4 procent. Deze week is het de beurt aan de Federal Reserve en de Bank of England. Het is niet uitgesloten dat zij ook de rente verder zullen verhogen. Een rentepiek lijkt hoe dan ook niet meer zover af te zijn. Maar dat betekent nog niet dat de monetaire instellingen binnenkort de tarieven zullen verlagen.

Waarom is dit belangrijk?

De centrale banken verhogen de rentes om de torenhoge inflatie naar beneden te krijgen. Als de prijzen te fors stijgen, zien bedrijven en gezinnen hun koopkracht afnemen, wat de economische groei onder druk kan zetten. Veel (westerse) monetaire instellingen steven naar een inflatie van 2 procent.

In het nieuws: Na de ECB vorige week, komen de bestuursleden van de Federal Reserve en de Bank of England deze week bijeen om het rentebeleid te bespreken. De kans bestaat dat zij, net zoals hun Europese evenknie, opnieuw de rente zullen verhogen.

Rentepiek bij de ECB?

ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar team gaven vorige week de voorkeur aan verhoging met 25 basispunten. Daarmee bedraagt de rente 4 procent, het hoogste niveau ooit in de geschiedenis van de centrale bank. Maar z

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer