Beringenaren rammen bedrijfsdeur met gestolen wagen op zoek naar kluis: “Ik had gokschulden”

Lummen -

Eerst een Renault Master stelen om vervolgens het hek en de deur van Dakdichting Vanherle in Lummen te rammen. Tot daar klopte het plan van een Beringse duo. In hun opzet om een kluis te stelen, slaagden ze niet.

Geert Houben

De feiten dateren van 17 juni vorig jaar. Twee Beringenaren van 25 jaar gingen eerst bij een naburig bedrijf met de Renault aan de haal. Een derde kompaan had hen getipt dat ze daar een wagen konden vinden waarin de sleutels nog lagen. Deze verdachte wist wel nog meer. Hij vertelde de Beringenaren dat er bij zijn werkgever een kluis te vinden was. Deelnemen aan de mislukte ramkraak zou hij niet. In de rechtbank daagde hij maandag, in tegenstelling tot de twee twintigers, evenmin op. 

Dronken en gokschulden

De Beringenaars bekenden de feiten. “Ik heb spijt. Toen was ik dronken en onder invloed van drugs. Ik was naïef”, verklaarde één verdachte. “Ik had gokschulden”, luidde het bij de andere. Telefonieonderzoek, camerabeelden, DNA-sporen waren de objectieve gegevens in het dossier die de speurders naar hen leidden. Bij de strafvordering hield de procureur rekening het blanco correctioneel strafregister van de verdachten. Voor de twee uitvoerders is 14 maanden cel en 800 euro boete gevraagd. Gezien hun gunstig strafregister stond de procureur niet weigerachtig tegenover werkstraffen van 100 tot 120 uur.

Ontkenning

De derde verdachte ontkende tijdens het politieverhoor ook maar iets met de zaak te maken hebben. Wel gaf hij toe de avond voor de feiten nog samen gezeten te hebben met de twee andere betichten. “Hij is te elfder ure met een uitvlucht afgekomen om niet deel te nemen aan de ramkraak. Maar het was hij die over de info beschikte om de feiten te plegen. Deze betichte wist van de kluis en dat er in het naburige bedrijf autosleutels in een wagen lagen. Er zijn voldoende elementen om tot een veroordeling te komen. Voor hem vraag ik 12 maanden cel en 800 euro boete.”

De eigenaar van de gestolen wagen wil ruim 16.000 euro schadevergoeding van het trio, de verzekeraar van het getroffen bedrijf eist bijna 25.000 euro. Enkel één betichte nam een advocaat onder de arm. Advocaat Jeroen Vandenberk vroeg om uitstel van straf gekoppeld aan voorwaarden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer