Ontslagen topman Jean Muls dagvaardt Bpost en oud-ceo Dirk Tirez

© Marc Herremans - mediahuis

Jean Muls, tot 3 oktober 2022 de feitelijke nummer twee van Bpost als ceo van de Belgische activiteiten, dagvaardt zijn ex-werkgever Bpost en de intussen ontslagen groeps-ceo Dirk Tirez.

blg

Dat meldt hij dinsdag in een persbericht. Volgens Muls was zijn ontslag een poging om hem als klokkenluider het zwijgen op te leggen.

Muls verwijst voor zijn ontslag naar het dossier rond de fraude met het krantencontract. Het gaat over het contract voor overheidssubsidies om kranten en tijdschriften rond te brengen in het hele land. Bpost zou zich schuldig gemaakt hebben aan illegale afspraken bij het binnenhalen van de concessie om kranten te bedelen. Uit een interne audit van Bpost bleek ook dat het bedrijf de overheid voor andere contracten mogelijk te veel aanrekende. Het schandaal leidde er uiteindelijk toe dat de samenwerking met ceo Dirk Tirez en twee andere hooggeplaatste managers werd stopgezet.

Muls stelt dat hij de fraude op het spoor was gekomen en dat hij, toen hij te veel ontdekte en aan de alarmbel trok als klokkenluider, onrechtmatig ontslagen werd. Hij zegt dat iedereen bij Bpost ten tijde van zijn ontslag volhield niet op de hoogte te zijn van de fraude met het krantencontract, maar dat intussen gebleken is dat medewerkers van Bpost, onder wie ex-groeps-ceo Dirk Tirez, al van voor de aanstelling van Muls op de hoogte waren.

Muls werd ontslagen wegens ‘een verschil in visie’, maar noemt zijn ontslag onrechtmatig. ‘Ik betreur heel sterk hoe de zaken gelopen zijn bij Bpost, van niemand op de hoogte en niemand verantwoordelijk, tot vandaag een hele resem aan bewijsstukken en een stoet aan ontslagen medewerkers. Van Dirk Tirez verwacht ik antwoorden, geen geld, ik vorder een symbolische euro’, aldus Muls.

De dagvaarding werd op maandag 18 september 2023 door de deurwaarder betekend bij Bpost en bij Tirez. Muls vordert zeventien weken niet uitbetaald loon, een niet uitbetaalde prestatiebonus en een schadevergoeding voor onredelijk en abusief ontslag als klokkenluider.

Het bedrag waar Muls volgens de Europese regelgeving recht op zou hebben als klokkenluider die abusief ontslagen werd, zowat 200.000 euro, zou hij naar eigen zeggen ‘na aftrek van gerechtskosten inzetten om organisaties te steunen die klokkenluiders beschermen’.