Evenepoel moet voorbij Tadej Pogacar én Primoz Roglic in Ronde van Lombardije, maar: “Remco is de grote favoriet”

De Ronde van Spanje ligt nog vers in het geheugen, maar de koers dendert gewoon door. Eerst is er het Europees kampioenschap en begin oktober de Ronde van Lombardije. Met Remco Evenpoel. En Tadej Pogacar. Én Primoz Roglic.

Vincent Van Genechten

Op 7 oktober is het tijd voor de laatste klassieker van het wielerseizoen 2023. Pogacar won de voorbije twee edities van La classica delle foglie morte en gaat dus voor de derde op rij. Op een parcours dat identiek is aan dat van twee jaar geleden, met start in Como en aankomst in Bergamo. De Passo di Ganda speelt scherprechter, een klim van 9,3 kilometer aan 7,1 procent gemiddeld met een technische afdaling. Het was op deze klim dat Evenepoel in 2021 moest lossen.

© X Il Lombardia

Afwachten wat het dit jaar geeft. In een editie waarbij de Belgische kampioen ook moet opboksen tegen zijn eeuwige rivaal: Roglic. Het was tot nu toe gissen naar het eindejaarsprogramma van de Sloveen van Jumbo-Visma, maar hij pakt er Il Lombardia nog bij na zijn derde plek in de Vuelta.

“We hebben een pittig en selectief parcours ontworpen, met ruim 4400 meter hoogteverschil, vergelijkbaar met de editie van 2021 waarin Tadej Pogacar won”, aldus de organisatie in een persbericht. “De Sloveen zal een van de sterren aan de start zijn en op zoek gaan naar een derde opeenvolgende zege. Een taak die bemoeilijkt zal worden door de aanwezigheid van enkele prominente rivalen: de winnaar van de Giro d’Italia Primoz Roglic en voormalig wereldkampioen Remco Evenepoel. We zijn ook blij dat een groot kampioen en voormalig winnaar als Thibaut Pinot Il Lombardia heeft gekozen om afscheid te nemen van de koers.”

Roglic finishte twee jaar geleden als vierde, in 2019 als zevende. De Sloveen rijdt in aanloop ook de Giro dell’Emilia, een lastige koers die hij al twee keer won.

“Dit seizoen is het beste uit mijn carrière”, zei Roglic aan de Sloveen zender RTV. Niet onlogisch met winst van onder anderen de Giro, Tirreno-Adriatico, Ronde van Catalonië en Ronde van Burgos. Plus dus het brons in de voorbije Vuelta na ploegmaats Sepp Kuss en Jonas Vingegaard.

“Het is zoals wijn: hoe ouder ik word, hoe beter ik word. Het wordt ook nooit saai omdat er jonge renners opkomen die ons pushen om hard te blijven werken. Er zijn geen rittenkoersen van drie weken meer dit seizoen, maar wel nog een paar eendagswedstrijden. Ik ga Emilia rijden alvorens ik aan de start verschijn in Lombardije.”

Bij UAE klinkt het dat Pogacar van een derde Il Lombardia op een rij een “groot doel” heeft gemaakt. Ex-laureaat Vincenzo Nibali gokt echter op Evenepoel dit jaar. “Remco staat voor mij op de eerste rij bij de favorieten”, aldus de Haai van Messina. “Ik geloof dat hij de juiste kwaliteiten heeft voor dit lastige parcours.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer