Matej Kastelic

Liesbeth wacht al meer dan een jaar op schadevergoeding van Ryanair na staking: "Ze hopen dat klanten opgeven"

Liesbeth uit Brasschaat probeert al langer dan een jaar de schadevergoeding waarop ze recht heeft aan te vragen bij Ryanair, maar de vliegtuigmaatschappij geeft niet thuis. Ze blijkt niet de enige te zijn die maar geen contact kan opnemen met Ryanair, dat vertelt Testaankoop aan het consumententeam van Radio2.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Afgelopen zomer werd er voor de tweede keer een vlucht van Liesbeth geannuleerd door een staking bij het personeel van Ryanair. Wanneer je vlucht geannuleerd wordt, heb je als passagier onder bepaalde voorwaarden recht op een schadevergoeding. Ook bij een staking van het personeel van een vliegtuigmaatschappij is dat zo.

Je kan de aanvraag voor die schadevergoeding meestal online invullen. Maar dat wil niet lukken bij Liesbeth. "Het systeem op de website van Ryanair wil het online formulier niet aanvaarden. Telkens krijg ik een foutmelding. Mijn boekingsgegevens zouden niet kloppen. Maar die kloppen wel. Dat weet ik zeker."

Liesbeth wil koste wat kost de schadevergoeding ontvangen waar ze recht op heeft. "Ik heb al op verschillende manieren geprobeerd, zowel via de app als via de website, maar geen enkel systeem aanvaardt mijn aanvraag. Voor mijn vlucht naar Almeria heb ik recht op 400 euro. Dat is toch al een groot bedrag. Ik krijg dat geld niet te zien, gewoon omdat de aanvraag niet lukt."

Ik krijg geen compensatie voor mijn geannuleerde vlucht, gewoon omdat de aanvraag niet lukt

Liesbeth uit Brasschaat, gedupeerde klant van Ryanair

Onbeantwoorde telefoontjes

Liesbeth probeert het dan maar via een andere weg. Telefonisch. "Maar ook dat lukt niet. Telkens als ik bel, krijg ik een automatisch bericht. Die zegt dat ik het onlineformulier kan invullen op de website. Maar daar zit natuurlijk net het probleem." 

Het is niet de eerste keer dat Liesbeth zonder succes een schadevergoeding probeert op te eisen. "Vorig jaar boekte ik een vlucht van Almeria naar Charleroi, maar ook die vlucht werd geannuleerd door een staking. Ook toen slaagde ik er niet in om het online formulier door te sturen. Juist hetzelfde verhaal: de ene foutmelding na de andere. Mijn boekingsgegevens klopten toen zogezegd ook niet. Ik heb toen uit frustratie het formulier afgedrukt en naar de hoofdzetel in Ierland gestuurd. Maar ook daar kreeg ik nooit een antwoord op." 

Liesbeth loopt nu dus voor een tweede keer een schadevergoeding mis. "Ik kan me inbeelden dat veel klanten het uiteindelijk opgeven en dus nooit een compensatie krijgen. Terwijl ze daar wel recht op hebben."

Testaankoop: "Hoop onopgeloste klachten"

Laura Clays van Testaankoop bevestigt dat het verhaal van Liesbeth geen alleenstaand geval is. "We krijgen hierover geregeld klachten binnen. Veel klanten slagen er niet in om alle online stappen te doorlopen en krijgen telkens een melding waarin staat dat de ingevoerde boekingsgegevens niet kloppen. Net zoals Liesbeth dus." 

De enige tip die wij kunnen geven, is om de klantendienst te blijven bestoken met mails

Laura Clays, Testaankoop

Er liggen momenteel een hoop onopgeloste klachten bij Testaankoop. "De klachten die we nu behandelen, dateren vooral nog van de vorige stakingen. We hebben nog niet zoveel klachten van de laatste twee stakingen, maar dat is logisch. Daarvoor is het nog iets te vroeg. De mensen zijn nu nog bezig met het omboeken van hun vakantie of proberen nog thuis te geraken."

Wat kan je doen als gedupeerde passagier?

Kan je als klant iets ondernemen om je compensatie tóch nog te ontvangen? "De enige manier om ooit je geld te zien, is door de algemene klantendienst te blijven bestoken met mails. Dat is jammer genoeg de enige raad die wij nu kunnen geven. Ryanair geeft haar klanten niet waar ze recht op heeft en volgt de wet niet." 

Ryanair doet er alles aan om consumenten zo ver te krijgen dat ze die extra compensatie laten vallen

Laura Clays, Testaankoop

Testaankoop staat al een hele tijd in contact met Ryanair. "Wij vragen al langer om de technische problemen met de schadeformulieren op te lossen. Maar het blijft maar aanslepen. Wij eisen dat deze compensatie automatisch gebeurt voor elke gedupeerde passagier. De klant zou hier zelf niets voor moeten doen."

Testaankoop trekt ook haar conclusie. "Veel passagiers van de geannuleerde vluchten blijven in de kou staan. Passagiers blijven onterechte foutmeldingen krijgen. Dit wijst echt op slechte wil. Ryanair doet er alles aan om consumenten zo ver te krijgen dat ze die extra compensatie dan maar laten vallen."

Meest gelezen