Arterra / Philippe Clément

Vogelkweekcentrum uit Zutendaal redt na 33 jaar zwoegen Braziliaanse vogelsoort van uitsterven

Na 33 jaar zwoegen heeft het vogelkweekcentrum CBCC uit Zutendaal er mee voor gezorgd dat de roodsnavelhokko in Brazilië niet langer met uitsterven bedreigd is. In de jaren 80 bleven er nog maar een tiental exemplaren in het wild over. Vorige week werd de vierhonderdste vogel vrijgelaten in de natuur. "Een erg emotioneel moment", aldus Geer Scheres van het Vogelkweekcentrum CBCC. 

9.129 kilometer. Zo ver liggen Zutendaal en Ipatinga, een stad in het oosten van Brazilië, uit elkaar. Het is in de buurt van die stad dat in 1992 de eerste roodsnavelhokko's werden vrijgelaten. Met hulp van het vogelkweekcentrum CBCC uit Zutendaal.

"We zijn al in de jaren 80 gestart", vertelt Geer Scheres van het CBCC bij Nieuwe Feiten op Radio 1. "Vorige week hebben we het vierhonderdste exemplaar kunnen loslaten in een van onze reservaten. In vijf reservaten zijn ondertussen al 300 kuikens in de natuur geboren." 

De vogelsoort heeft een hele weg afgelegd. "Toen we begonnen, waren er nog een tiental wilde vogels over. We hebben er toen enkele mogen vangen omdat er nog weinig hoop op beterschap was. In eerste instantie hebben we dan veel vogels moeten kweken in Brazilië zelf. Bij ons in Zutendaal heeft er altijd een reservepopulatie gezeten, en die zit er nog. Die moet je achter de hand houden in het geval van een noodsituatie. Denk maar aan een uitbraak van een vogelziekte."

BEKIJK - Zie de roodsnavelhokko's rond je lopen (© CBCC/ RAX BRASIL)

Videospeler inladen...

Vogel van levensbelang voor regenwoud

Die voorzorgsmaatregelen worden niet voor niets genomen, zo blijkt. "De vogel is vooral belangrijk omdat die groep vogels een bio-indicator zijn voor de toestand van de regenwouden in de Amerika's", legt Scheres uit. "Ze eten vruchten, zaden en bladeren en verspreiden die zo ook. Zo helpen ze het regenwoud groeien en verjongen." 

Beluister hier het volledige gesprek met Geer Scheres.

In de jaren 80 gingen dan ook de alarmbellen af. "De vogelsoort komt uit het Atlantische regenwoud. Maar daar schiet bijna niets meer van over op enkele reservaten na. De oostkust werd in Brazilië het eerste gekoloniseerd. Er ontstonden gigantische steden zoals Rio de Janeiro. Dat Atlantische regenwoud, dat voordien tot aan de stranden reikte, moest wijken."

Niet alleen de flora, maar ook de plaatselijke fauna is daar enorm door bedreigd. "Gelukkig konden we vorige week het vierhonderdste exemplaar vrijlaten. Na 33 jaar hard werken, zowel hier als in Brazilië, word je daar enorm blij van", besluit Scheres. 

CBCC/CRAX BRASIL

Meest gelezen