Wout van Aert bijzonder geëmotioneerd door gedwongen afscheid van Nathan Van Hooydonck: “Dit is onrechtvaardig”

Zelden moet een renner een gemiste titel zo makkelijk hebben kunnen relativeren als Wout van Aert (29) woensdag na het EK. Net toen Van Aert zijn tijdrit reed, verspreidde Jumbo-Visma het nieuws dat ploegmaat Nathan Van Hooydonck (27) nooit meer zal koersen. Van Aert was er het hart van in. “Ik verlies een van mijn maten in het peloton”, verbeet hij zijn tranen. “Dit voelt echt onrechtvaardig.”

Wim Vos

Het tafereel sprak boekdelen. De podiumceremonie was net afgelopen. Met het brons om zijn nek gaf Van Aert enkele obligate interviews. Over zijn derde plek was hij snel uitgepraat. “Ik kon mijn tempo in de slotfase niet vasthouden. Jammer.” Heel nuchter kwam het eruit. Tot de journalist van de Nederlandse NOS dat andere onderwerp van de dag aansneed. Nathan Van Hooydonck. En wat dat met Wout van Aert deed? Plots zag je Van Aert op zijn lip bijten, om er vervolgens stamelend aan toe te voegen: “Sorry, ik heb het er heel moeilijk mee.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het gedwongen afscheid van Nathan Van Hooydonck hakte er bijzonder zwaar in bij Wout van Aert. Bijna drie jaar waren ze ploegmaats bij Jumbo-Visma. Van Hooydonck was zijn luitenant in de klassiekers, tweemaal wonnen ze samen de Tour met hun ploeg, begin deze maand reden en wonnen ze nog samen de Tour of Britain. Van Aert had er maar één woord voor over dat net Van Hooydonck dit alles overkomt: “onrechtvaardig”. “Natuurlijk ben ik blij dat Nathan er nog is”, sprak hij. “Ik besef echt wel dat dat het belangrijkste is. Zijn leven heeft de afgelopen week aan een zijden draadje gehangen. Maar dit blijft heel droevig nieuws. Het moet voor hem een enorme klap zijn dat hij zijn passie niet meer kan beoefenen. Nathan heeft al zoveel tegenslag gehad. Als ook dit dan van het ene op het andere moment zo van je wordt afgepakt, dat voelt ontzettend brutaal.”

Van Hooydonck en Van Aert tijdens de o zo succesvolle Tour of Britain.© Photo News

Modelprof

Wat het voor Van Aert extra moeilijk maakte: net Van Hooydonck was voor hem altijd een modelrenner. Professioneler had je niet. “Je kon er een huis op bouwen”, knikte Van Aert. “Gaf je hem een opdracht mee, kon je er op rekenen dat hij zich helemaal zou smijten. Sterker: je wist bijna honderd procent zeker dat hij ze perfect zou uitvoeren. Als we ergens in een goede positie moesten zitten en dat lukte, was dat heel vaak aan Nathan te danken. Hoe hij zich altijd weg cijferde voor anderen, hoe hij vrede had met die rol, hoe hij onze overwinningen mee beleefde: dat was superknap om zien. Nathan leefde meer voor zijn vak dan ik. Ik heb het af en toe nodig om alles eens los te laten, Nathan had dat veel minder. Ik kan echt niets negatiefs over hem zeggen – oprecht niet.”

Op het podium kon er nog een lachje af bij Van Aert.© BELGA

Van Aert zocht troost in de wetenschap dat de loopbaan van Van Hooydonck dan wel voorbij is, maar dat hij “gelukkig wel een tweede kans in het leven krijgt”. “En als hij met dat hulpmiddel voortaan een gezond leven kan leiden,” verwees Van Aert naar de ingeplante defibrillator, “dan moeten we de geneeskunde daar gewoon dankbaar voor zijn. Ik hoop echt dat Nathan heel snel van het vaderschap zal kunnen genieten en zijn leven weer kan oppakken. Maar dat maakt het niet makkelijker om dit te aanvaarden. Ik verlies misschien wel mijn beste ploegmaat en zeker een van mijn beste maten in het peloton.”

“Dit jaar is het moeilijker om toptrijdritten te winnen”

Van Aert zocht overigens geen excuses voor de gemiste Europese titel. Het nieuws over Van Hooydonck, zijn ziekte vorige week… “Ik weet niet of dat verklaart waarom ik in het laatste derde mijn tempo niet kon volhouden en iets te kort kwam”, haalde hij de schouders op. “Maar het zou lullig zijn om me daar achter weg te steken.” Zoals Van Aert zelf zei: dit was een tijdrit die niet loog. Met zijn derde plek was zelfs nog enige meeval gemoeid. Valt Küng niet, grijpt hij mogelijk zelfs naast het podium. En voor de eerste plaats, toch stiekem zijn doel, kwam hij sowieso te kort: de 19-jarige Joshua Tarling stak ver boven iedereen uit.

Precies de combinatie van dit alles is wel ietwat verontrustend. Tot de zomer van 2022 was Van Aert in elke internationale tijdrit een uitgesproken kandidaat voor de zege. Letterlijk: Tour, WK, tijdritten in Parijs-Nice of de Dauphiné: als Van Aert niet won dan was hij minstens tweede. Dat aura lijkt hij – alvast voorlopig – kwijt.

En even opvallend: steeds meer renners slagen er tegenwoordig in om Van Aert te kloppen. Aan Evenepoel en Ganna had Van Aert al langer kwade klanten. Maar in de jongste Tour waren Vingegaard en Pogacar sterker. Op het WK deze zomer werd hij na Ganna, Evenepoel, Tarling en McNulty ‘pas’ vijfde. In de twee tijdritten in de Ronde van Zwitserland deden renners als Küng, Ayuso, Skjelmose en Bissegger ook al beter. En nu wordt hij van de Europese titel gehouden door Tarling en opnieuw Bissegger. Toeval of tekent zich een trend af? Van Aert zelf laat het in het midden. “Dit jaar is het moeilijker voor mij om tijdritten te winnen”, beseft hij. “Daar kan je niet om heen. Ik heb er verder afgezeten dan de vorige jaren.” De redenen? “Er zijn er verschillende”, besluit hij. “Maar als er een nieuw talent als Tarling opstaat, wordt het er niet eenvoudiger op. Anderzijds: start Tarling hier vandaag niet, zou de strijd om de eerste plaats tussen mij en Bissegger superclose geweest zijn.” Begrijp: paniek is niet nodig.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer