© Belga

Start academiejaar: met deze eenvoudige tips bespaar je het meest als student

De Antwerpse hogescholen hebben maandag hun deuren geopend en de universiteiten zullen dat volgende week doen. Een nieuw academiejaar betekent ook nieuwe kosten en die kunnen hoog oplopen. Zo betaalt een kotstudent dit jaar gemiddeld 16.281 euro. Maar met de juiste strategieën kan je slim geld besparen zonder dat je daarvoor plezier hoeft in te leveren. Hieronder enkele tips hoe je als student meer kunt doen met minder geld.

Niels Delport

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Net zoals je studiemateriaal plant, is het slim om dat ook met je financiën te doen. Maak wekelijks of maandelijks een overzicht van je inkomsten en uitgaven om een helder beeld te krijgen van waar je geld naartoe gaat en waar je kunt besparen. Er zijn verschillende handige apps beschikbaar om je daarbij te helpen.

Denk vooruit en identificeer dagen of periodes waarin je waarschijnlijk meer zal uitgeven. Als je bijvoorbeeld op maandag boodschappen doet en op donderdag uitgaat, reserveer dan wat extra budget voor die dagen. En vergeet niet dat het begin van elk semester vaak gepaard gaat met kosten voor nieuwe schoolboeken en studiemateriaal, dus houd wat extra geld achter de hand.

Schoolbenodigdheden

Schoolboeken koop je best tweedehands. Er bestaan verschillende sites zoals Stubooks.be waar studenten hun oude boeken verkopen. Daarnaast vind je meestal tweedehandsboeken op de Facebookpagina van je studierichting. Bovendien hebben de meeste studentenverenigingen een cursusdienst waar je goedkoper boeken en cursussen kan kopen.

De meeste boeken kan je ook lenen in de bibliotheek van jouw campus. Maar wees snel, want er zijn maar enkele exemplaren beschikbaar.

Lees verder onder de foto.

© Getty Images

De website Zerocopy.be is nog een manier om je studiekosten te drukken. De site is een samenwerking tussen de overheid en commerciële partners. Als je je registreert, kun je gratis printen in copyshops.

Voeding

Hoewel het verleidelijk kan zijn om na een lange schooldag een afhaalmaaltijd te bestellen, is zelf of samen met kotgenoten koken een voordeligere optie. Als je weinig tijd hebt doorheen de week, is het handig om meerdere maaltijden op voorhand te bereiden en in te vriezen. Op die manier bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld.

Kies ervoor om boodschappen te doen in voordelige supermarkten en vermijd de duurdere, kleinere winkels in het stadscentrum. Profiteer van speciale aanbiedingen en kortingen in de winkel en overweeg ’s avonds te winkelen, wanneer veel producten zijn afgeprijsd. Een handige app om voordelige maaltijden te vinden, is Too Good To Go, waarmee supermarkten en restaurants in Antwerpen voordelige pakketten en maaltijden aanbieden.

Lees verder onder de foto.

© Shutterstock

Vervoer

De Lijn en de NMBS hebben voordelige tarieven voor jongeren zoals de Go Pass. Zo kan je voor 57 euro tien enkele treinreizen kopen. Bovendien kun je als student een campuskaart of schoolabonnement aanvragen. De prijs van een campuskaart varieert afhankelijk van de afstand, maar je betaalt nooit meer dan 1,58 euro per rit in de tweede klasse.

Vrije tijd

Je studentenkaart biedt meer voordelen dan je zou denken. Veel kledingwinkels geven bijvoorbeeld korting op vertoon van die kaart. Daarnaast hebben bioscopen, musea en restaurants vaak speciale aanbiedingen voor studenten. Zo kan je bij Kinepolis een Student Card aanvragen waarmee je 25% korting krijgt.

Voor Antwerpse studenten die van sport houden, is de aanschaf van een sportsticker een slimme zet. Met slechts 20 euro per academiejaar kun je genieten van wekelijkse groepslessen en trainingen. Bovendien kun je gratis deelnemen aan sportevenementen en krijg je aanzienlijke kortingen op fitnessabonnementen bij sportclubs.

Als je studeert aan de Universiteit van Antwerpen of de AP Hogeschool, kun je profiteren van het uitgebreide sport- en cultuuraanbod via MOVE. De kostprijs van 35 euro wordt volledig of gedeeltelijk vergoed door je mutualiteit.

Uitgaan

Uitgaan kan een aanzienlijk deel van je budget opslokken als je niet voorzichtig bent. Een eenvoudige manier om geld te besparen, is af en toe een avondje thuis blijven. Als je toch wil genieten van een avondje uit, overweeg dan om voor dat je uitgaat bij iemand thuis af te spreken en daar samen gezellig een drankje te drinken. Laat je bankkaart thuis en neem alleen een contant bedrag mee om te voorkomen dat je meer uitgeeft dan je van plan was.

Lees verder onder de foto.

© Joris Herregods

Werken

Als je naast je studie wat extra tijd hebt, overweeg dan om als jobstudent te werken om extra inkomsten te genereren. Je kunt jaarlijks maximaal 600 uur werken. Houd er daarom rekening mee dat als je meer dan dat werkt, je mogelijk je kindergeld kan verliezen. In dat geval kan het voordeliger zijn om het statuut van ‘zelfstandig student’ aan te vragen.

Extra financiële steun

Afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je in aanmerking komen voor een studietoelage. Die bedraag dit academiejaar minimaal 296,27 euro. Voor kotstudenten kan de toelage oplopen tot 4.584,95 euro, terwijl pendelstudenten tot 2.751,86 euro kunnen ontvangen. Ontvangers van een studietoelage hebben ook recht op een verlaagd inschrijvingstarief van 128,80 euro in plaats van 1.092,10 euro.

Verschillende hogescholen en universiteiten bieden ook speciale fondsen aan om studenten te ondersteunen die extra financiële hulp nodig hebben en niet altijd bij bestaande voorzieningen terechtkunnen. Zo is er aan de Universiteit van Antwerpen het Centen voor Studenten-fonds. Voor studenten die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, zelfs met studietoelagen, kan het raadzaam zijn om bij het OCMW een leefloon aan te vragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER