"Van dichtbij gezien wat ziekte doet": Dieter Coppens ambassadeur van campagne voor Wereldalzheimerdag

Op Wereldalzheimerdag vragen heel wat organisaties meer aandacht voor mensen met dementie. Zo ook Dieter Coppens, die samen met Alzheimer Liga Vlaanderen symbolisch een knoop in zijn zakdoek legt om dementie niet te vergeten. Ze vragen dat iedereen dat vandaag doet "als jaarlijkse reminder". Vlaams minister van Volkgezondheid Hilde Crevits (CD&V) wil zo snel mogelijk referentieartsen dementie over heel Vlaanderen introduceren.  

Mensen met dementie zijn vergeetachtig, maar dat wil niet zeggen dat ze vergeten mogen worden. Dat stelt Alzheimer Liga Vlaanderen op Wereldalzheimerdag. Om die woorden extra kracht bij te zetten, sporen ze iedereen aan om vandaag een knoop te leggen in een zakdoek, sjaal, veter... als symbool dat mensen met dementie niet vergeten mogen worden.  

Ook ambassadeur Dieter Coppens legt een knoop in zijn zakdoek voor de campagne "De jaarlijkse reminder". "Het is een heel ouderwetse manier om iets niet te vergeten. Maar ik hoop dat mensen een knoop leggen met het idee dat ze niet vergeten te doneren."

Zijn grootmoeder werd getroffen door de ziekte en hij presenteerde "Restaurant Misverstand", een programma op VRT1 waarin acht mensen met jongdementie een restaurant runnen. "Ik zie daar van dichtbij wat de ziekte doet. Niet alleen met de persoon zelf, maar ook met het gezin en de familie."

Meer referentieartsen

Verschillende vormen van dementie - zeker de ziekte van Alzheimer - zijn niet weg te denken uit onze maatschappij. "Alzheimer treft 1 op de 5 mensen, en zelfs 1 op de 3 vrouwen. Dat zijn enorme cijfers. We mogen die mensen niet links laten liggen", zegt Coppens. De aandoening treft nu ongeveer 141.000 mensen en het cijfer zal verdubbelen tegen 2070. 

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) wil tegemoetkomen aan het groeiende belang van een degelijk dementiebeleid. Daarom wil ze "referentieartsen dementie" inbedden in heel Vlaanderen. Die hebben een specifieke opleiding gevolgd en kunnen andere artsen helpen bij het vroegtijdig herkennen van signalen van dementie.

De enige methode om alzheimer af te remmen, is door sociaal contact. Dus daar moeten we op inzetten

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Domus Medica en experten uit het werkveld zijn de opleiding tot referentiearts dementie volop aan het ontwikkelen. Al 130 artsen hebben zich aangemeld om de opleiding te volgen, die start in oktober. Zo hoopt de minister dat er op termijn een referentiearts beschikbaar is in elke eerstelijnszone. 

Sociaal contact is enige medicijn

Maar ook wij kunnen een steentje bijdragen, volgens de Alzheimer Liga Vlaanderen, en niet alleen door een knoop te leggen. "De enige methode om alzheimer af te remmen, is door sociaal contact. Maar net omdat het zo in de taboesfeer hangt, voelen mensen met alzheimer zich vaak eenzaam of niet begrepen. Daar moeten we verandering in brengen."  

"In deze razendsnelle maatschappij moeten we er ons bewust van worden dat we milder moeten zijn voor elkaar, dat we er moeten zijn voor elkaar en dat we hierbij niemand mogen vergeten", sluit Coppens af.  

BEKIJK - "De jaarlijkse reminder", De nieuwe campagne van Alzheimer Liga Vlaanderen:

Meest gelezen