Westend61 / Nina Janeckova

Kinderen met windpokken moeten niet meer thuisblijven van school

Kinderen met windpokken moeten niet langer thuisblijven van school tot de wondjes helemaal droog zijn. Dat was tot nu toe wel het geval, om besmetting te vermijden. Maar die richtlijn wordt aangepast. "We zagen dat kinderen, ondanks de maatregel, toch nog besmet raakten op school," zegt dokter Heidi Castryck van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg in "De ochtend" op Radio 1. Voor crèches veranderen de regels niet.

Tot nu toe moesten kinderen die besmet waren met de windpokken thuisblijven van school tot alle blaasjes volledig uitgedroogd waren. Zelfs als ze zich niet ziek voelden. Maar daar komt nu dus verandering in.

"Kinderen zijn al besmettelijk nog voor dat de letsels zichtbaar worden. Dus ondanks de maatregel om kinderen met blaasjes thuis te houden, raakten andere kinderen toch al besmet op school," legt Heidi Castryck uit. Zij werkt als arts en bioloog voor de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg

BEKIJK - Arts en bioloog Heidi Castryck legt uit waarom de vorige richtlijn eigenlijk haar doel miste:

Videospeler inladen...

80 procent van de vijfjarigen heeft op dit moment al antistoffen voor de windpokken

Heidi Castryck, Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg

Toch vindt Castryck niet dat er te lang is vastgehouden aan de oude maatregels: "Jaarlijks komen er nog kinderen met windpokken in het ziekenhuis terecht. Vooral bij de heel jonge kinderen zien we dat vaker. En daarom werd de oude maatregel uit voorzorg behouden." 

Buurlanden geven het voorbeeld

Maar nu mogen kinderen die, naast blaasjes, geen symptomen vertonen toch gewoon naar school. Dat is beslist in samenspraak met het Departement Zorg. Volgens Castryck zijn er een aantal argumenten om de regels nu toch aan te passen. "Ondanks de strengere maatregelen, heeft nu toch al 80 procent van de vijfjarigen antistoffen. Dus ze raken toch besmet."

Daarnaast hebben ook Frankrijk en Nederland hun beleid aangepast. Daar mogen kinderen uit de basisschool ook gewoon les blijven volgen zolang ze geen ziektesymptomen vertonen.

Situatie in crèches blijft ongewijzigd

Castryck wijst wel op de verantwoordelijkheid van de ouders. Ze moeten de school op de hoogte brengen wanneer hun kind besmet is."We willen kwetsbare groepen niet uit het oog verliezen, we moeten kinderen met een verminderde immuniteit beschermen."

Ouders moeten de school wel op de hoogte brengen om zo klasgenoten met verminderde immuniteit te kunnen beschermen

Heidi Castryck, Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg

De nieuwe regels gelden enkel voor basisscholen, in crèches blijven de oude richtlijnen gelden. "Voor jonge kinderen verandert er niks. Jonge kinderen zijn meer vatbaar voor complicaties en hospitalisatie. Daarom blijft het daar wel nuttig om de striktere regels toe te passen," verduidelijkt Castryck. 

"Zeer fatalistische houding"

Niet iedereen is enthousiast over de nieuwe richtlijn. Viroloog Marc Van Ranst noemt het een onverstandige beslissing. " Het is doen alsof een kind met windpokken niet ziek is, en alsof je niks moet doen om de verspreiding van windpokken te vermijden."

Volgens hem kunnen kinderen in het weekend of tijdens een vakantie pre-symptomatisch infectieus zijn, en niet in de klas zijn geweest. "En dan laat je die op maandag dan gewoon infectieus rondlopen op school? Ik vind dit een zeer fatalistische houding: "Het kind gaat toch ooit eens windpokken moeten doormaken, dus waarom niet nu."

BELUISTER - Dokter Heidi Castryck over de nieuwe richtlijnen rond windpokken op school

Meest gelezen