De Croo roept op tot optimisme over klimaat bij VN: "Met doemdenken krijg je niets in beweging"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in zijn speech op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gepleit voor optimisme over het klimaat. "We moeten niet luisteren naar klimaatalarmisten die zeggen dat alles al verloren is", opperde De Croo. Ook de migratieproblematiek was een belangrijk luik in de speech van de premier.

"Sommige mensen zijn pessimistisch over de toestand van wereld vandaag, ik niet", opende De Croo zijn speech in New York. "Er zijn goede redenen om optimistisch te zijn."

Onder andere de 340 miljard euro die dit jaar werd geïnvesteerd in hernieuwbare energie en het vooruitzicht dat de CO2-uitstoot in 2025 zal pieken, ziet de premier hoopgevende signalen als het gaat over de klimaatproblematiek. "We staan aan het begin van het einde van het tijdperk van de fossiele brandstoffen", aldus De Croo. Daarom moeten we "stoppen met luisteren naar de klimaatalarmisten die zeggen dat alles al verloren is", oppert hij. 

"Met doemdenken krijg je niets in beweging. We mogen onze ogen niet sluiten voor alles wat we aan het verwezenlijken zijn", zei De Croo achteraf aan VRT NWS. 

BEKIJK - "We moeten ons als wereld organiseren om de grote uitdagingen aan te pakken":

Videospeler inladen...

De industrie is nodig om de groene transitie te maken, benadrukte De Croo. Hun innovatie is nodig als oplossing voor het klimaatprobleem. Opvallend: de premier beklemtoonde dat België een "land van kernenergie zal blijven". Zijn regering had aanvankelijk het plan om de kernuitstap te realiseren, maar sloot een overeenkomst met Engie om de twee grootste kerncentrales langer open te houden. "Om klimaatneutraal te worden hebben we hernieuwbare én kernenergie nodig", zei De Croo, die intenser wil samenwerken met andere landen die inzetten op kernenergie. 

België zal een land van kernenergie blijven
Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Ons land moet Europees migratiepact mogelijk maken

De Croo had in zijn toespraak ook veel aandacht voor migratie. Hij hoopt dat ons land volgend voorjaar als voorzitter van de Raad van Europa mee werk kan maken van een Europees migratiepact. "De kern van het probleem is dat migratie zoals we ze vandaag kennen, afhangt van puur geluk", zei De Croo. "Het huidige model geeft alle controle en macht aan mensensmokkelaars. Zij beslissen over leven en dood. Zij beslissen wie een land binnenkomt en wie niet."

"Migratie oplossen, betekent ook legale wegen naar Europa creëren", zei De Croo. "Via onderwijs en talentprogramma's. Om de samenlevingen van de thuislanden te versterken." Jonge Afrikanen moeten de "African dream" kunnen najagen in plaats van hun leven te riskeren op zee voor de Europese of Amerikaanse droom, vindt de premier.

BEKIJK - Premier De Croo: "Migratie oplossen, betekent ook legale wegen naar Europa creëren":

Videospeler inladen...

De Croo is samen met zijn ministers Caroline Gennez (Vooruit), Hadja Lahbib (MR) en Pierre-Yves Dermagne (PS) in New York om ons land te vertegenwoordigen tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN. De premier sprak de afgelopen dagen in New York ook de juwelensector toe over het bannen van Russische diamanten uit de internationale handel en had een ontmoeting met Congolees president Félix Tshisekedi. 

Meest gelezen