Abramovich naast Zhukova toen hij nog eigenaar van voetbalclub Chelsea was.© BELGAIMAGE

Russische oligarch Roman Abramovich omzeilt sancties sinds begin oorlog met zijn imposante kunstcollectie

De imposante kunstcollectie van Roman Abramovich ontsnapt aan de sancties die tegen de Russische oligarch opgelegd zijn vanuit de VS en Europa. Daar is hij in geslaagd door een sluwe ingreep net voor de oorlog in Oekraïne begon, zo blijkt uit onderzoek dat De tijd samen met enkele buitenlandse media voerde.

gjs

Uit het onderzoek blijkt dat Abramovich een van de grootste kunstcollecties ter wereld bezit - de waarde ervan wordt geschat op 963 miljoen dollar -, maar ook dat hij er op sluwe wijze in is geslaagd om ze te vrijwaren van de Amerikaanse en Europese sancties. Dat deed hij door op 4 februari 2022, drie weken voor het begin van de invasie in Oekraïne, zijn derde echtgenote Daria Zhukova plots voor 51 procent medebegunstigde te maken van de Cypriotische stichting Ermis Trust Settlement die eigenaar is van zijn collectie. Tot voor die dag hadden de twee met 50 procent evenveel van die stichting in handen.

Die timing is niet toevallig, zo blijkt. Al van voor de start van de invasie werd in het Verenigd Koninkrijk gedreigd met het bevriezen van het vermogen van Russische oligarchen. Uitgerekend een dag later werd de juridische wijziging doorgevoerd, waardoor Abramovich zichzelf minderheidsbegunstigde maakte. Zelfs al houdt hij achter de schermen de touwtjes in handen, toch ontsnapt zijn collectie daarmee aan de sancties. Tegen Zhukova zijn immers geen sancties uitgesproken. Zij toonde zich al tegenstander van de oorlog in Oekraïne. Waar de kunstwerken nu zijn, is niet duidelijk. Experts noemen de onthullingen een duidelijk bewijs dat ook de entourage van oligarchen geviseerd moet worden bij het opleggen van sancties.

Oud-gouverneur Roman Abramovich (56) werd steenrijk toen na de val van de Sovjet-Unie heel wat bedrijven geprivatiseerd werden. Hij is vooral bekend als de eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea, die hij in mei vorig jaar vanwege de sancties van de hand moest doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer