De drie grootste kernmachten lijken zich voor te bereiden op nieuwe kernproeven

Door de oorlog in Oekraïne hebben de grootste kernmachten opnieuw aandacht voor kernwapens. Dat betekent niet dat er een kernoorlog op handen is, maar ze bereiden zich voor de zekerheid voor op het ergste.

Waarom is dit belangrijk?

De non-proliferatieverdragen zijn allemaal in rook opgegaan: niets lijkt staten als Iran en Noord-Korea ervan te weerhouden hun eigen kernwapenarsenalen te ontwikkelen, terwijl het vrij duidelijk is dat China zijn eigen arsenaal wil uitbreiden. Voorts zal de New Start-overeenkomst, die de Russische en Amerikaanse strategische arsenalen regelt, waarschijnlijk niet worden verlengd. De doos van Pandora is geopend.

Verdachte tunnels

In het nieuws: Volgens een onderzoek van de Amerikaanse nieuwssite CNN dat grotendeels gebaseerd is op het bestuderen van satellietbeelden, zijn 's werelds drie grootste kernmachten - China, Rusland en de VS - de afgelopen jaren allemaal begonnen met grote werkzaamheden op hun nucleaire testlocaties. De structuren zijn onlangs uitgebreid en er zijn nieuwe tunnels gebouwd, wat er dus op wijst dat ze nieuwe kernproeven voorbereiden.

  • VS: Nevada National Security Site,
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer