Westerlo pakt op karakter een punt tegen Standard

Bijna acht weken na het gelijkspel tegen Eupen op de openingsspeeldag heeft Westerlo zijn tweede punt van het seizoen beet. Het kostte bloed, zweet en tranen op het veld van Standard. Door het scoreloze gelijkspel schuift Westerlo de rode lantaarn (voorlopig) opnieuw door naar KV Kortrijk.

Bart D’haene

De 0-3-nederlaag exact een week geleden tegen kampioen Antwerp bleef niet zonder gevolgen bij Westerlo. Jonas De Roeck wijzigde niet alleen de veldbezetting - drie verdedigers in balbezit en vijf bij balverlies - hij zette ook vier nieuwe namen op het wedstrijdblad. Sinan Bolat stond aan de boorden van de Maas tegen zijn ex-club Standard, na ruim een maand, opnieuw onder de lat. Jordan Bos maakte zijn comeback na een operatie aan de appendix waardoor hij net voor de wedstrijd tegen Anderlecht uitviel. Ook Ravil Tagir en Yusuke Matsuo kregen een basisplaats. Carl Hoefkens miste de geschorste Steven Alzate en de geblesseerde Kostantinos Laifis. In hun plaats kwamen William Balikwisha en Nathan Ngoy.

Geen schoonheidsprijs

De fans van de Rouches uitten al na nauwelijks vijf minuten hun ongenoegen, omdat scheidsrechter Bert Put een stevige bodycheck van Roman Neustädter - net buiten de zestien meter - op Wilfried Kanga onbestraft liet. Vier minuten later bleef Matsuo even geblesseerd liggen na een duel met Isaac Hayden. Het eerste gevaar kwam van dezelfde Japanner. De hoek was scherp en Arnaud Bodart verwerkte de poging in hoekschop. Bij een vrije trap vanop links testte Nacer Chadli opnieuw de vuisten van Bodart. De eerste twintig minuten waren voor een gretig Westerlo. Gaandeweg namen de Luikenaars het commando over. Kanga besloot in buitenspelpositie op Bolat en de bezoekende goalie reageerde attent op een schot van Balikwisha. Kanga krulde op zijn beurt de bal naast de rechterpaal. Academisch voetbal zagen de 18.504 toeschouwers niet in het Stade Maurice Dufrasne, wel veel strijd en duels tussen twee van de revelaties vorig seizoen.

Dezelfde 22 acteurs kwamen na een kwartier pauze opnieuw op het veld. Balikwisha liet de eerste doelpoging van de tweede helft noteren. Bolat had geen moeite met zijn schot zonder buskruit. Onbewust overheerste bij de nummers dertien en zestien uit de stand de vrees om te verliezen. De bezoekers kwamen met de schrik vrij toen een te verraste Kamal Sowah van dichtbij te flets op doel trapte en enkele minuten later een oprukkende Moussa Djenepo de verkeerde kant van de paal viseerde. Voor De Roeck het sein om met Kyan Vaesen een verse kracht in de strijd te gooien. Hij loste de Kroatische recordaankoop Matija Frigan af, die veel duels uitvocht maar net iets te veel aanvallende foutjes maakte en niet in scoringspositie kwam.

Save van Bolat

Aanvallend was het bij de Kemphanen al bij al toch mager. De schaarse omschakelingsmomenten werden te slordig benut. Invallers Lucas Stassin en Thomas Van den Keybus kregen nog ruim een kwartier om voor nieuwe aanvallende impulsen te zorgen. Bolat had een uitstekende save in huis op een deviatie van Kanga. Westerlo ontsnapte op net nippertje aan de 1-0. Tien minuten voor affluiten had de coach van Westerlo al zijn wissels opgebruikt en leek het vooral zaak om dat ene punt over de streep te trekken. De laatste kans was voor invaller Noah Ohio. Illustratief voor de wedstrijd ging zijn kopbal over het doel van Bolat. Veel schieten de Kemphanen met het punt niet op. Maar voor het vertrouwen en de rust in de tent was het felbevochten gelijkspel een halve overwinning.