Phishers proberen toe te slaan via je online agenda: hoe kan dat en wat kan je ertegen doen?

Phishingberichten die als herinnering of uitnodiging in je online agenda terechtkomen: cybercriminelen zetten er momenteel opnieuw op in. De oplichters hebben geen toegang tot je agenda, maar passen trucjes toe om er berichten in te laten plaatsen. Hoe kan dat, wat zijn de risico's en hoe kan je het oplossen? 

Oplichters gebruiken niet alleen meer klassieke phishingmails. Ze passen ook trucjes toe om herinneringen of uitnodigingen in de online agenda van je e-mailaccount te laten verschijnen. Volgens de berichten moet je zo snel mogelijk een cadeau of beloning in ontvangst nemen. Dat meldt onze podcast "Het uur van de waarheid". 

Beluister onze podcast "Het uur van de waarheid".

"Je hebt 24 uur de tijd om je beloning in ontvangst te nemen. Druk op deze link voordat de deadline is verstreken", klinkt het bijvoorbeeld. De uitnodigingen zouden zogezegd van bekende bedrijven als bol.com en Amazon komen, maar ook fictieve organisaties passeren de revue. Momenteel komt het vooral voor bij Outlook, maar het is ook al opgedoken bij andere mailplatformen.

Voorbeeld van zo'n bericht in de digitale agenda van Outlook.

Hoe doen oplichters dit?

Hoewel het misschien zo lijkt, hebben de oplichters geen toegang tot je agenda nodig hiervoor. "Ze sturen bijvoorbeeld een mail met een vergaderverzoek", vertelt Katrien Eggers van het Centrum voor Cybersecurity. "Als je hebt ingesteld dat zo’n verzoek automatisch in je agenda mag geplaatst worden, zal dat dus ook gebeuren met zulke phishingmails."

"Eigenlijk hoeft er zelfs geen uitnodiging in de mail te staan", vult Mathieu Verschraege, cyberexpert bij Mediavista, aan. "Oplichters weten intussen dat hun mails vaak automatisch in de map "Ongewenst" terechtkomen. Om dat te omzeilen voegen ze data en tijdstippen in hun mails toe. E-mailplatformen als Outlook en Gmail hebben functies ingebouwd om die informatie automatisch in je agenda te plaatsen. Het wordt ook toegepast voor ongewenste mails en dus niet alleen voor mails die in je gewone inbox zitten."

In de agendamelding zit een phishinglink, zo kom je op een valse website terecht waar persoonlijke of bankgegevens worden gevraagd

Cyberexpert Mathieu Verschraege

Net zoals bij klassieke phishing zijn de criminelen uit op kostbare informatie. "Als mensen op die agendamelding klikken, krijgen ze een phishinglink te zien", zegt Verschraege. "Via die link kom je op een valse website terecht waar persoonlijke of bankgegevens worden gevraagd. Het zou ook kunnen dat ze vragen om geld over te maken. Zeker niet doen."

Hoe kan je dit oplossen?

"De beste manier is om naar de instellingen van je digitale agenda te gaan. De meeste mailplatformen laten toe dat je die functies kan uitzetten. Zowel de functie die automatisch vergaderverzoeken accepteert, als de functie die automatisch informatie uit mails in je agenda plaatst", zegt Verschraege.

Bij Outlook van techbedrijf Microsoft is het niet mogelijk om de functie, die automatisch vergaderverzoeken aan je agenda toevoegt, uit te schakelen. "We doen dit voor het gebruiksgemak van onze klanten. Op die manier geeft je agenda een overzicht van alle mogelijke vergaderingen", laat Microsoft weten. "We beseffen dat oplichters hier momenteel misbruik van proberen te maken. We roepen onze gebruikers dan ook op altijd aandachtig te zijn voor vreemde links en e-mailadressen."

Mathieu Verschraege geeft nog een extra tip voor Outlook-gebruikers. "Maak regelmatig de map ongewenste e-mails leeg, dan verschijnen die afspraken ook niet meer."

Katrien Eggers raadt aan om altijd aandachtig te blijven voor vreemde mails en agendameldingen. "Pas op bij agendaverzoeken van een afzender die je niet kent. Klik ook nooit op een URL voordat je hem goed bestudeerd hebt."

Via onderstaande links kan je per provider een stappenplan vinden om de functies uit te schakelen: 

Outlook

Gmail

iPhone

  • Bij Apple-apparaten is het niet meer mogelijk om uitnodigingen of gebeurtenissen volledig automatisch te laten toevoegen. Valse vergaderverzoeken kunnen wel op een andere manier nog optreden, hier lees je hoe je dat kan aanpakken. 

Wie een verdachte mail, sms of agenda-uitnodiging krijgt, kan die rapporteren bij het Centrum voor Cybersecurity. Je kan de mail doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Screenshots van verdachte sms’en kan je hier ook naar sturen. Via de Safeonweb-app blijf je op de hoogte van nieuwe vormen van oplichting.

BELUISTER - De podcast "Het uur van de waarheid":

Meest gelezen