Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"We zijn op een breekpunt": Amerikaanse grensstad El Paso kan migratiestroom vanuit Mexico niet meer bolwerken

De golf van migranten die vanuit Mexico de grens met de VS oversteken, heeft de grensstad El Paso in de staat Texas naar "een breekpunt" geduwd. Dat zegt de burgemeester. Er komen meer dan 2.000 asielzoekers per dag aan, waardoor de opvangcapaciteit wordt overschreden. In Eagle Pass, een andere grensstad, is de noodtoestand afgekondigd. Het aantal migranten dat aan de grens aankomt, is de laatste weken opvallend sterk gestegen. 

"De stad El Paso heeft maar zoveel middelen en wij zijn nu op een breekpunt beland", klinkt het bij de burgemeester Oscar Leeser. Op een persconferentie vertelt hij dat El Paso van plan is een nieuw opvangcentrum te openen en vijf bussen met migranten richting New York, Chicago en Denver te sturen.

Die laatste maatregel wordt steeds vaker uitgevoerd. Migranten worden naar steden gestuurd die als liberaal worden gezien, zoals New York en Sacramento. De gouverneur van Texas krijgt daarvoor veel kritiek. De burgemeester van El Paso, een Democraat, merkte wel op dat alle migranten die nu met bussen zijn stad zullen verlaten, dat vrijwillig hebben gekozen.

El Paso is al de zoveelste grensstad die aan de alarmbel trekt. Ook in Tijuana in Mexico zijn er geen opvangplaatsen meer. Mensen moeten 's nachts op de grond slapen. En in Eagle Pass, in Texas, is de noodtoestand afgekondigd.

Migranten proberen door het prikkeldraad de Rio Grande-rivier, de natuurlijke grens tussen Mexico en de VS over te steken.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Steeds meer migranten komen aan

Het aantal migranten dat naar de Verenigde Staten komt vanuit Latijns-Amerika is de afgelopen dagen zienderogen gestegen. Naar verwachting zal die trend zich nog even voortzetten, want velen zijn nog onderweg naar de grens via bussen of goederentreinen. Het zou vooral gaan om Venezolaanse mensen die uit hun land wegtrekken door de slechte economische toestand.

Opvallend, want de afgelopen maanden was het aantal migranten net gedaald. President Joe Biden heeft in mei dit jaar nog een nieuw beleid uitgerold dat het moeilijker moet maken om illegaal de grens over te steken. 

Die nieuwe regelgeving verbiedt iedereen die door een ander land is gereisd zonder daar eerst asiel aan te vragen of geen gebruik heeft gemaakt van de legale routes om naar de VS te komen, asiel aan te vragen.

Naast de mannen en vrouwen die migreren, zijn opvallend ook veel kinderen die de lange tocht maken naar de VS.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Te weinig personeel

Met effect, want het aantal migranten daalde met maar liefst 70 procent in Ă©Ă©n maand tijd. Nu, een drietal maanden later, lijkt dat effect weg te ebben. Volgens experten heeft de VS een tekort aan personeel om de migranten op te vangen en hun asielaanvragen te verwerken. Het wordt dan ook onmogelijk om de maatregelen die Biden heeft aangekondigd in mei, ook effectief in de praktijk uit te voeren.

Als gevolg daarvan worden sommige asielzoekers vrijgelaten in de VS. Ze moeten later wel voor een rechtbank verschijnen, maar worden dus niet gedeporteerd. Succesverhalen, die al snel tot de oren komen van migranten die nog onderweg zijn.

Een lange en gevaarlijke route

Dat er meer migranten zullen aankomen aan de grens in de komende dagen en weken, blijkt nu al uit de aantallen die aankomen in Panama, in Centraal-Amerika. Vorige maand kwam daar een recordaantal van 82.000 mensen aan. 

Velen van hen hebben de gevaarlijke tocht doorstaan door de Darién-jungle. Verharde wegen zijn er niet, dus migranten moeten zich een weg banen door de beboste gebieden. Mensensmokkelaars wijzen er de weg, in ruil voor veel geld.

Al zeker 350.000 mensen hebben de gevaarlijke tocht gemaakt door de Darién-jungle.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador hekelt het gebrek aan een internationaal plan om landen te helpen hun burgers uit armoede te halen en zo de nood om te migreren te voorkomen. 

De Panamese president Laurentino Cortizo weerlegde die kritiek tijdens zijn toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties begin deze week: "het zijn slachtoffers en niet degene die verantwoordelijk zijn voor creëren van dit probleem." Hij roept de internationale gemeenschap op dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

BEKIJK - In "Terzake" wordt een duidelijk beeld geschapen van de moeilijke weg richting de VS:

Videospeler inladen...

Nieuw akkoord met Mexico

Intussen heeft Mexico een akkoord gesloten met de VS om migranten te deporteren naar hun landen van herkomst en zullen de Mexicanen nieuwe maatregelen treffen om migranten te ontraden de lange Ă©n gevaarlijke toch naar de VS te maken. De VS zal op zijn beurt dan weer 800 extra manschappen naar de grens sturen, om de 2.500 leden van de Nationale Garde bij te staan. Dat meldt CNN.

Maar liefst een half miljoen mensen zou tegen het einde van het jaar de oversteek naar de VS kunnen maken, het dubbele van het aantal in 2022, zegt Giuseppe Loprete, hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie.

Meest gelezen