Liese Demeulenaere

Nieuwe fietsersbrug over kanaal Dessel-Turnhout-Schoten geplaatst

In Schoten is een nieuwe fietsersbrug over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten geplaatst. De brug sluit aan op de fietssnelwegen in de buurt. De volgende weken moet de brug nog worden afgewerkt, vermoedelijk zal ze half november in gebruik worden genomen. 

"Vlaanderen heeft de ambitie om meer mensen op de fiets te krijgen, maar dan moet dat ook veilig en comfortabel kunnen", zegt Chris Danckaerts van de Vlaamse Waterweg. "Hier, aan sluis 10 in Schoten, was er alleen een heel smal bruggetje zonder fietspaden. Daarom hebben we hier een volwaardige, 7 meter brede fietsersbrug aangelegd, die aansluit op de fietssnelwegen in de buurt."

Maarten De Veuster (N-VA), de burgemeester van Schoten, is trots. "We zijn er al jaren mee bezig om de fietsveiligheid langs het Albertkanaal te verbeteren. Tien jaar geleden zijn we gestart met de aanleg van een noodfietspad, want er was niets. Intussen is dat geëvolueerd tot een fietsostrade en deze brug is de kers op de taart."

Liese Demeulenaere

De brug werd met twee mobiele telescoopkranen op haar plaats getild maar fietsers kunnen ze nog niet gebruiken. "Vandaag is de draagstructuur van de brug geplaatst, het indrukwekkendste deel. De volgende weken wordt de toplaag aangelegd en worden de aansluitingen op de fietspaden gerealiseerd. Als het weer meezit, zal de brug half november in gebruik worden genomen."  

De fietsersbrug is gemaakt van kunststof, wat onderhoudsvriendelijk is. Ze heeft 1,3 miljoen euro gekost, waarvan een deel door Vlaanderen en een deel door Europa is gefinancierd. 

Meest gelezen