Marlies Marichael (links) en Eline Debast met hun zoontje Moos. Rechts, Stefanie Van Mieghem.
Volledig scherm
PREMIUM
Marlies Marichael (links) en Eline Debast met hun zoontje Moos. Rechts, Stefanie Van Mieghem. © ID/ Julie Landrieu / ID/ Jef Van den Bossche

Is kinderopvang werkelijk veel te duur? Drie gezinnen maken hun rekening: “De crèche neemt de grootste hap uit ons budget”

Zo goed als alle gezinnen die gebruikmaken van kinderopvang, kiezen voor betalende opvang. Dat blijkt uit de Gezinsbarometer van de Gezinsbond. Maar 44 procent vindt dat de opvang van baby’s en peuters gewoonweg onbetaalbaar is. Zijn crèches dan echt zo duur? Wij vroegen aan drie mama’s om de rekening te maken en ons te vertellen hoeveel ze betalen voor de opvang van hun kroost.

108 reacties

  • Marleen Bouchet

    6 maanden geleden
    Er moet toch wel bij gezegd worden dat ze tot 10€ per dag kunnen aftrekken van de belastingen. Dus we dragen er allemaal aan op.
  • Karin De vreese

    7 maanden geleden
    Misschien wat kort door de bocht,dat kappen op ouders die hulp krijgen voor de opvoeding van hun kinderen?Uiteraard dat die geen recht hebben op wat extra's,vakanties... Ze moeten de consequenties van hun egoïste keuzes zelf dragen. Gelukkig moeten zij tenminste niet sparen voor hun pensioen,die zal betaald worden door hun kinderen.Want de pensioenen en uitkeringen worden door de werkende volwassenen kinderen gedragen ...
  • Johan Vancaneghem

    7 maanden geleden
    Het verschil met 'ouderen' is dat kinderen in de toekomst nog aan de economie zullen bijdragen, en ouderen niet. Maar zolang ze dat nog niet doen 'kosten' ze geld. Dat 'toekomstig karakter' zorgt dat de overheid er nu toch nog schoorvoetend wil in investeren. Mensen dienen, volgens politici, om hun product, geld, te verplaatsen van de ene rechts/natuurlijk persoon naar de andere. De beschaving heelt en verwondt, het is geven en nemen hé.
  • Lou Spoormans

    7 maanden geleden
    Waarom zou je kinderen willen om ze dan direct te dumpen?
  • Gino Denil

    7 maanden geleden
    Het probleem is niet dat men niet voor zijn eigen kinderen wil zorgen, viaene philippe. Het probleem is dat de overheid wil dat je niet voor je eigen kinderen zorgt. Zodat je woekerwinsten kan gaan genereren voor onze ondernemers. Die zelf niet willen instaan voor de extra kosten die ze veroorzaken. Voor hen bestaat immers gratis wel. Want anders gaan er enkele procenten af van hun gemiddelde bruto winstmarge van 45%.
  1. Vakbonden beschuldigen topman van “overmatig alcoholgebruik en verbaal geweld”: wat is er aan de hand bij de Nationale Loterij?
    PREMIUM
    6

    Vakbonden beschuldi­gen topman van “overmatig alcoholge­bruik en verbaal geweld”: wat is er aan de hand bij de Nationale Loterij?

    Opschudding in het huis waar de lottoballetjes vallen en de jackpots worden uitgedeeld. Jannie Haek (58), CEO van de Nationale Loterij, wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Hij staat neus aan neus tegen je te roepen en noemt je dom in het bijzijn van anderen”, zegt een werknemer aan HLN. De vakbonden stuurden de raad van bestuur een officiële brief met hun bezorgdheden. Wat is er aan de hand? Haek was in het verleden al CEO van de NMBS Holding en staat bekend als iemand die “rechttoe rechtaan” is.
  2. “We zijn het allerbelangrijkste kwijt. Net toen we dachten dat we haar terug hadden.” Baby Julia overlijdt net nadat ze kankervrij is verklaard
    PREMIUM

    “We zijn het allerbe­lang­rijk­ste kwijt. Net toen we dachten dat we haar terug hadden.” Baby Julia overlijdt net nadat ze kankervrij is verklaard

    Ze was amper negen maanden oud, maar ze vocht bijna haar hele, korte leventje tegen leukemie. Eind maart was er voor het eerst goed nieuws, toen de dokters baby Julia kankervrij verklaarden. Maar nog geen maand later werd een tot dan niet ontdekte hersentumor haar fataal. Haar ouders zijn kapot van verdriet. “We wilden niet aan het ergste denken. Want het ergste, dat hadden we toch al meegemaakt?”
    Knokke