Meest gezochte maffiabaas van Italië, die politie 30 jaar te slim af was, overleden in de cel

In Italië is een van de meest beruchte leiders van de Siciliaanse Cosa Nostra overleden. Matteo Messina Denaro was jarenlang de meest gezochte maffiabaas van het land. Begin dit jaar werd hij opgepakt, nadat hij 30 jaar op de vlucht was. Denaro is 61 jaar oud geworden en leed aan kanker.

Denaro was al een tijdje ziek. Het was ook zijn ziekte die hem uiteindelijk de das heeft omgedaan. Begin dit jaar werd hij opgepakt in een privékliniek in Palermo, hij leefde toen al 30 jaar ondergedoken. Nochtans verbleef hij onder een andere naam in het ziekenhuis.

Nadat enkele familieleden die door de politie werden afgeluisterd, over zijn ziekte hadden gesproken, begon de politie een lijst op te stellen van patiënten die wat betreft het ziektebeeld, het geslacht, de leeftijd en de afkomst met Denaro overeenkwamen.

Uiteindelijk bleek dat hij onder de naam van een neef van een vroegere medeplichtige in behandeling was. Een naam die bij de politie meteen een belletje deed rinkelen. Die naam stond weer op de planning van het ziekenhuis, voor de politie het moment om toe te slaan.

AP2007

Moord op onderzoeksrechters

Denaro wordt als een belangrijke leider van de Cosa Nostra beschouwd, de overkoepelende naam voor de Siciliaanse maffia. Hij zou betrokken zijn geweest bij de moorden op de Siciliaanse onderzoeksrechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino begin jaren 90. Italië reageerde verbijsterd op de aanslagen.

BEKIJK - Hallucinante beelden na de explosie waarbij Giovanni Falcone om het leven kwam in mei 1992:

Videospeler inladen...
Wat overbleef van de auto van Falcone na de dodelijke aanslag

Denaro werd ook gezocht voor een reeks bomaanslagen die de Cosa Nostra in diezelfde periode pleegde in Rome, Firenze en Milaan. Die aanslagen kostten het leven aan 10 mensen, bijna 100 anderen raakten gewond.

Denaro was ook betrokken bij de ontvoering van een 12-jarige jongen in 1993. Volgens het Italiaanse gerecht werd Giuseppe Di Matteo ontvoerd zodat zijn vader ontmoedigd zou worden om bewijzen over de maffia aan justitie te geven. De jongen werd twee jaar gegijzeld gehouden, waarna hij gewurgd werd en zijn lichaam in zuur werd opgelost.

In 2002 werd Denaro bij verstek tot levenslang veroordeeld.

Zo vader, zo zoon

Denaro werd in 1962 geboren in een maffiafamilie. Zijn vader, Francesco Messina Denaro, was ook een maffiabaas. Zoon Matteo leerde als jonge tiener al omgaan met vuurwapens en pleegde zijn eerste moord op zijn 18e. Hij zou zeker 50 mensen gedood hebben.

Tijdens zijn volwassen bestaan leidde hij graag een luxueus leven, met een voorkeur voor designkledij, dure zonnebrillen en Rolex-horloges. Volgens de Italiaanse politie droeg hij tijdens zijn arrestatie een horloge van 35.000 euro. Hij was verzot op videogames en had ook een luxueuze smaak als het op eten aankwam.

Zelfs als voortvluchtige zou Matteo Messina Denaro nog opdrachten hebben uitgedeeld binnen de Cosa Nostra. Volgens maffia-onderzoekers bij de Italiaanse politie speelde een uit de gevangenis vrijgelaten vertrouweling van Denaro waarschijnlijk een centrale rol binnen de criminele organisatie.

In opdracht van Messina Denaro zou die onder meer nieuwe leiders hebben aangewezen in de plaatselijke maffiafamilies.

In de voetsporen van Riina en Provenzano

Denaro werd beschouwd als de opvolger van de beruchte Cosa Nostramaffiabazen Totò Riina en Bernardo Provenzano, die er beiden eveneens in slaagden om decennialang uit de handen van de Italiaanse politie te blijven.

Riina in handen van de politie

Riina was 23 jaar voortvluchtig, Provenzano zelfs 38 jaar. Beiden zijn intussen overleden in de gevangenis, Riina in 2016, Provenzano in 2017.

Denaro kon op een stevig netwerk rekenen dat hem hielp om zich te verbergen en van de ene plaats naar de andere te reizen. Volgens de politie hield hij zich op verschillende plaatsen in Italië verborgen, de laatste jaren vooral op Sicilië.

Naar verluidt maakten ze om te communiceren ook gebruik van al dan niet in codetaal geschreven boodschappen op kleine stukjes papier, pizzini genoemd, in plaats van de gebruikelijke media.

De laatste weken was de gezondheidstoestand van Denaro snel verslechterd. Hij werd behandeld in een zwaarbewaakt ziekenhuis. Hij is 61 jaar oud geworden.

Een voorbeeld van zo'n pizzino, vrijgegeven door de Italiaanse politie
AFP or licensors

Meest gelezen