Lego stapt af van gerecycleerde petflessen om blokjes van te maken: "Hogere CO2-uitstoot"

Speelgoedfabrikant Lego heeft een project stopgezet om zijn bekende blokjes of bouwstenen te maken op basis van gerecycleerde petflessen. Het materiaal leidt tot een hogere CO2-uitstoot, zegt topman Niels Christiansen aan de Financial Times. 

Lego probeert zoals heel wat bedrijven in te zetten op duurzaamheid, maar het blijken moeilijke afwegingen. De bouwstenen van het Deense speelgoedmerk zijn gemaakt van de kunststof ABS (Acrylonitril Butadieen Styreen) en dat heeft als basis de fossiele brandstof petroleum.

Lego had in 2021 aangekondigd te zullen onderzoeken of petflessen (rPET) gebruikt zouden kunnen worden voor de productie van de jaarlijks miljarden bouwsteentjes. Na twee jaar onderzoek is dat plan van de baan. Werken met rPET zou leiden tot een hogere CO2-uitstoot, omdat nieuwe apparatuur nodig is. 

Het is alsof je een fiets probeert te maken van hout in plaats van staal

Tim Brooks staat in voor de duurzaamheid bij Lego

Tim Brooks, die instaat voor de duurzaamheid bij Lego, zegt dat rPET (gerecycleerd polyethyleentereftalaat) op zichzelf zachter is dan ABS en dat er extra ingrediënten nodig zijn om het net zo veilig en duurzaam te maken als het nu bestaande plastic. Ook zou het een zeer energieverslindend proces zijn.

"Het is alsof je een fiets van hout probeert te maken in plaats van staal", maakt Brooks de vergelijking. ABS biedt ook net die betere "koppelingskracht" bij de blokjes (om ze in elkaar te klikken) en de hoogglans. 

AFP or licensors

De weg naar duurzaamheid heeft ook een prijskaartje. Lego wil voor de omschakeling tegen 2025 elk jaar 2,8 miljard uittrekken, maar zou dat niet doorrekenen aan de klant. Topman Christiansen vreest voor een impact op de winstmarges.

Ander plan voor de duurzaamheid bij Lego is het Replay-programma dat in de VS en Canada loopt. Daarbij schenken mensen hun speelgoedblokjes, worden ze vervolgens gesorteerd en schoongemaakt en gaan ze naar goede doelen. "Hergebruiken is beter dan recycleren", zegt Brooks.  

Meest gelezen