© Twitter/X

Klimaatactivisten willen verbod op inzet waterkanon tegen protest op A12 in Nederland

Extinction Rebellion wil via de rechter de inzet van een waterkanon verbieden bij de manifestaties van de klimaatactivisten op de snelweg A12 in Nederland. De actiegroep kondigt aan dat het een kortgeding tegen de Staat aanspant. De dagvaarding gaat maandag of dinsdag de deur uit en daarna wordt bepaald wanneer de rechtszaak dient, laat een woordvoerder weten.

lto
Bron: BELGA

De advocaat van de actiegroep, Willem Jebbink, noemt de inzet van het waterkanon “volstrekt onnodig en disproportioneel”. Hij wijst erop dat demonstranten worden bespoten met een sterke waterstraal, terwijl er geen sprake is van een bedreigende of gevaarlijke situatie. “Waterkanonnen zijn geweldsmiddelen en maken inmiddels slachtoffers”, aldus de advocaat. Volgens hem worden de activisten over het wegdek gespoten en lopen ze blauwe plekken op door de kracht van het water.

Volgens Jebbink stond het waterkanon zaterdag zo hard dat actievoerders hun nieren moesten beschermen door tassen op hun rug te dragen. “De overheid moet burgers die vreedzaam hun mening uiten beschermen. Niet hen met nodeloos geweld te lijf gaan.”

Extinction Rebellion voert sinds 9 september dagelijks actie op de A12, door de snelweg te blokkeren. De activisten proberen daarmee de overheid te dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen. De afgelopen drie dagen zijn ruim duizend mensen opgepakt. Het waterkanon is zondag niet ingezet.

LEES OOK. Bijna 140 klimaatactivisten opgepakt omdat ze voor twaalfde keer A12 blokkeren in Den Haag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer