Justitie

Oud-minister Luc Martens voor rechtbank gesleept

’Ik denk dat het eerder over één tot 1,2 miljoen gaat’, zegt Martens.© Bart Dewaele

Ex-minister Luc Martens (77) wordt voor de rechtbank gedaagd. Verschillende West-Vlaamse ondernemers zouden hem ‘ongeveer 3 miljoen’ euro geleend hebben, maar zagen hun geld nooit terug.

Marc Klifman, Bert Feys

Luc Martens (CD&V) was elf jaar lang burgemeester van Roeselare. Hij was ook jarenlang senator en minister. Maar Martens verkeert al enkele maanden in een financiële storm. Een groep West-Vlaamse ondernemers heeft hem voor de burgerlijke rechtbank in Kortrijk gedaagd. Voor zover bekend gaat het om een vijftal dossiers, waarbij geldschieters hem in gebreke stelden. Volgens de Krant van West-Vlaanderen zou het in totaal om ongeveer 3 miljoen euro gaan, geld dat de gedupeerden aan Martens geleend zouden hebben nadat die in financiële moeilijkheden was geraakt. Strafklachten zijn er voorlopig nog niet. Het parket moet eerst nog nagaan of er sprake is van strafbare feiten, vooraleer er – los van de burgerlijke procedure – ook een gerechtelijk onderzoek wordt opgestart.

Sceptisch

Martens stelt dat het niet om 3 miljoen euro gaat. ‘Ik baseer me op wat ik weet uit de rechtbank en ik denk dat het eerder over 1 tot 1,2 miljoen gaat.’ Martens stelt dat ‘tegenslagen in de privésfeer’ hem dwongen geld te lenen. ‘Maar ik ben daar wel altijd zorgzaam in geweest. Er werden ook contracten opgesteld. Ik heb op één punt gefaald, en dat is het halen van de data voor de terugbetalingen.’ Martens zegt dat het dossier voor de rechtbank is uitgesteld omdat hij er tegen eind volgende week zicht op heeft om al het geld terug te betalen. Twee ondernemers reageren daar sceptisch op. Martens maakt zich sterk dat er toch een goede afloop komt. ‘Al het is jammer dat het zo moest lopen’, zegt hij. ‘Ik hoop de komende tijd te bewijzen dat ik nog waardevolle dingen in de samenleving kan doen.’