De Reengenoten zakten af naar de gemeenteraad om hun vraag voor grotere behuizing kracht bij te zetten.© rdr

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. De Reengenoten protesteren tijdens raad over plaatsgebrek: “Vè zitte te ing”

Oudsbergen
Meerderheid: CD&V 17 zetelsOppositie: N-VA 6 zetels, Open Oudsbergen 3 zetels, Groen 1 zetel

Behuizing: Het huidige documentatiecentrum van Erfgoedvereniging De Reengenoten is te krap of zoals ze zelf aangeven: ‘Vè zitte te ing’. “De huidige archiefruimte in de bibliotheek van Meeuwen is benedenmaats. Er is onvoldoende capaciteit en de voorzieningen zijn beperkt”, reageert voorzitter Rik Hoogmartens. “De Reengenoten bewaren archieven van Ellikom, Neerglabbeek, Wijshagen, Gruitrode en Meeuwen en willen hun jarenlange, belangeloze tijdsbesteding gewaardeerd zien met een grotere locatie”, stelde Jan Schonkeren (OO). “Dit duurt al te lang, er zijn voldoende gebouwen beschikbaar. Kerken, die voor herbestemming in aanmerking komen, zijn een mogelijkheid”, vindt Frieda Gijbels (N-VA).

Schepen Kurt Plessers (c&dv) kiest een duurzame oplossing in overleg met de vereniging. “De oude gemeentehuizen of kerken, die voor herbestemming in aanmerking komen, zijn een mogelijkheid. Al is niet elk gebouw geschikt. Er ligt een studienota op tafel. In 2024 zoeken we met de heemkring verder naar een geschikt lokaal”, beloofde Plessers.

Consultancy: “De fusie zou leiden tot efficiëntiewinst, een hogere specialisatie van het personeel en een betere dienstverlening. Voor milieudossiers, organisatiebeheersing, ruimtelijke ordening, management personeelsdienst en dienst preventie is er al 2.326.885 euro aan externe consultancy uitgegeven. Blijft men een beroep doen op externe consultancy? ”, vraagt Schonkeren (OO). Burgemeester Goossens wijst naar de bouw van de sporthal, de restauratie van de commanderij van Gruitrode en fietspadenbeleid. “Sommige belangrijke functies binnen onze diensten zijn nog niet ingevuld, daarom doen we beroep op specialisten om deze dossiers te begeleiden”, reageert burgemeester Marco Goossens (c&dv).

Camera ‘s: Schepen Sara Nies (c&dv) lichtte het camerabeleid toe: “De gemeentelijke commissie ziet toe op het correct inzetten van camera’s. Zoals voor vandalisme en andere overlast.” Jan Schonkeren (OO) trekt de plaatsing van camera’s in twijfel en vraagt of er voldoende draagkracht is. Frieda Gijbels (N-VA) wil dat de gemeenteraad kan meebeslissen over de inzet en plaatsing van camera’s. “De plaatsing van vaste camera’s gebeurt steeds via de gemeenteraad. De installatie van tijdelijke camera’s voor overlast en vandalisme zal via de commissie gebeuren, om snel te kunnen reageren op calamiteiten”, besluit burgemeester Goossens (c&dv). (rdr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer