Hein Vanhaezebrouck toont begrip voor schorsing Orban: “Ik vond dit de lichtst mogelijke straf, dus dan moet je niet in beroep gaan”

AA Gent moet het woensdagavond op de Bosuil zien te rooien zonder Gift Orban (21). De Nigeriaanse aanvaller zit dan zijn schorsing uit nadat hij vorige zondag werd uitgesloten omdat hij een slaande beweging maakte in de richting van Eupen-verdediger Paeshuyse. “Als de strafmaat correct is, moet je niet in beroep gaan”, toont coach Hein Vanhaezebrouck zich begripvol.

Stefan Smet

“De rode kaart was streng: er is iets gebeurd en dan wordt dat aangegeven door de vierde scheidsrechter. Van vrij ver wel. Ik had het niet gezien omdat ik gefocust was op de wedstrijd”, kwam Vanhaezebrouck nog even terug op de uitsluiting van Gift Orban. “Gift doet inderdaad een beweging, maar hij slaat niet. Je kunt in beroep gaan, maar dat had weinig zin omdat je niet minder kunt krijgen. Het minimum is immers twee weken, dat hebben ze ook zo aangepast.”

Uiteindelijk moet Orban dus één speeldag toekijken en dat is volgens Vanhaezebrouck zeker billijk: “De fysieke integriteit van de tegenspeler kwam niet in gevaar. Het is een reactie en dan kun je bestraft worden met een rode kaart. Ik vond het sowieso een zware bestraffing, maar je hebt een element waardoor je rood kunt trekken. We konden in beroep gaan, maar dan mis je hem sowieso de volgende match en dan kan het bondsparket zelfs twee matchen schorsing vragen. Als de strafmaat correct is, moet je niet in beroep gaan, vind ik. Ik ben niet de man die procedeert om te procederen. Ik vond dit de lichtst mogelijke straf, dus dan moet je niet in beroep gaan.”

Ook Orban toont begrip voor de sanctie, maar stelt zich toch ook wel vragen: “Gift had zeker ook wel begrip, want de strafmaat is tussen de twee en acht of twee en vijf speeldagen. Dus hij begreep ook wel dat je nu niet in beroep moet gaan. Ik zei anderzijds ook wel aan de groep dat we dit kunnen missen als kiespijn, gezien onze kleine spelersgroep. Laat dit ook een les zijn voor Gift. Vorig jaar kreeg hij echter in Brugge wel een elleboogstoot, die niet werd bestraft. Die elleboogstoot vond hij erger dan wat hij had gedaan, maar dat is een andere situatie die door iemand anders wordt beoordeeld.”

Gift Orban.© BELGA

Over naar de eerstvolgende opdracht van de Buffalo’s. Op bezoek bij landskampioen Antwerp staat AA Gent alweer voor een zogenaamde referentiematch: “Als je kijkt naar de resultaten: we haalden de laatste drie jaar helemaal niks tegen hen”, stelt Vanhaezebrouck vast. “We waren bij die eerste ontmoetingen beter, maar wonnen nooit. Vorig jaar waren we echter niet beter. Ik kijk evenwel vooral vooruit, maar zij werden vorig jaar kampioen en wonnen de beker. Zij spelen nu de Champions League. Er is ook niet zoveel veranderd qua spelers. Dat wordt een serieuze test voor ons.”

Schaduwcoach Wim De Coninck noemde de timing voor het duel op de Bosuil niet bepaald gunstig voor de Buffalo’s: “Wat voor ons vooral minder aangenaam is, is dat wij onze derde match spelen in vijf of zes dagen. Zij hadden bovendien altijd drie dagen tussen hun partijen maar dat hebben ze verdiend door hun prestaties. Ze spelen altijd op dinsdag of woensdag in de Champions League en op zondag of vrijdag in de competitie.”

“Geen toeval dat je dit zo vaak tegenkomt”

“Wij kennen dat van in onze CL-periode, maar wij moeten hier niet over klagen”, aldus nog Vanhaezebrouck die wel beaamt dat het voor zijn team geen makkie wordt op bezoek bij Antwerp. “Dat is dus de enige reden om te stellen dat dit minder makkelijk is. We hebben vorige zondag een helft met tien gespeeld. We hebben toen ook veel records gebroken qua afgelegde kilometers. Eén dagje extra ertussen maakt een enorm verschil. Ik denk wel dat wij wel voldoende gerecupereerd kunnen zijn om deftig voor de dag te komen.”

Hein Vanhaezebrouck.© BELGA

Anderzijds beseft Vanhaezebrouck dat zijn team toch maar beter met 100% focus aan de aftrap komt in de Bosuil. Een euvel dat de voorbije weken zijn team wel vaker parten speelde: “We kunnen aan de scheidsrechter vragen om vijftien minuten later te starten”, grijnsde de Gentse coach. “We zijn fysiek in orde en het game plan is ook telkens in orde.”

“Als je dit echter niet nauwgezet uitvoert, kom je in de problemen. Als iedereen maar wat doet en wanneer je te weinig communicatie hebt, dan is het geen toeval dat je dit zo vaak tegenkomt. Anderzijds tonen we heel veel veerkracht en zijn we fysiek ook zo in orde dat we kunnen terugvechten. We hebben ook ooit een seizoen gehad waarbij we geen enkele keer konden winnen nadat we op achterstand kwamen. Sinds vorig jaar hebben we dat omgedraaid, maar het zou ook eens leuk zijn om op voorsprong te komen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer