Leerlingen van Gentse school die berichten naar anoniem roddelkanaal stuurden, melden zich: "Eerst met hen praten, dan sancties"

In Gent hebben twee leerlingen van het Sint-Paulusinstituut bekend dat ze ook berichten hebben gestuurd naar een anoniem roddelkanaal op TikTok. "Het zijn niet de meisjes die het kanaal hebben opgericht, maar die er berichten naar stuurden", zegt directeur Rik D'Hollander. Sancties zullen er zeker volgen, maar eerst gaat de directie met de leerlingen in gesprek. "Zo hebben we vorig jaar ook een geval van pesten opgelost."

De leerlingen die zich gemeld hebben, zijn twee meisjes die niet in dezelfde klas zaten als de leerlingen die ze viseerden. "Ze hadden wel berichten gestuurd naar het anoniem roddelkanaal, maar die waren niet heel kwetsend", zegt directeur Rik D'Hollander. De leerlingen die het anonieme roddelkanaal, een zogenaamd 'juice channel' op TikTok hadden geplaatst zijn nog niet gekend. Na meldingen over dat kanaal, is het door TikTok verwijderd. De school was maandag naar de politie gestapt om het pesten aan te klagen, maar alleen de ouders kunnen een klacht indienen.Ā 

De geviseerde leerlingen werden op de speelplaats minder uitgelachen, ze kregen uiteindelijk meer steun
Rik D'Hollander, directeur Sint-Paulusinstituut Gent

Dat de twee meisjes zich hebben gemeld, kan het gevolg zijn van de communicatie van de school, zegt de directeur. "We hebben alle leerlingen en ouders laten verstaan dat we pestgedrag niet tolereren, en dat we gepast zouden optreden. We hebben ook de leerkrachten gevraagd online pestgedrag in de klas te bespreken. We zagen dan ook een soort kentering op de speelplaats. Er werd niet meer zozeer gelachen met de geviseerde meisjes. Andere leerlingen waren eerder van mening dat die meisjes ondersteund moeten worden. En ik denk dat die twee leerlingen zich in die context geroepen voelden om te komen bekennen, wellichtĀ met spijt dat ze dat uiteindelijk gedaan hebben."

Sancties volgen, maar eerst zijn er gesprekken en begeleiding

Na intern overleg in de school, zal er wel sowieso een sanctie volgen. "Een sanctie is wel degelijk gepast, maar zeker niet de oplossing", zegt directeur D'Hollander. "Vorig jaar hebben we ook een geval van pesten opgelost door de leerlingen samen te brengen en ze een taak te geven rond pesten. Daarbij moesten ze onder andere proberen om vanuit het standpunt van het slachtoffer te redeneren. Dus nu gaan we ook zeker in gesprek met de twee leerlingen. We gaan hen ook proberen te begeleiden. Maar daarnaast zal er toch ook een vorm van sanctie moeten komen, en dat is doorgaans nablijven of strafstudie."

Meest gelezen