Baasjes met handen in het haar: “Wie steelt nu een 16-jarige blinde hond?”

© if

Waarom werd de ‘bejaarde’ stratier Hruska gestolen? Dat vragen zijn baasjes uit Maarkedal zich af. De hond is zestien jaar oud, zo goed als blind, doof en kan niet goed meer stappen. “Mogelijk willen dieven zijn chip stelen voor een illegale pup.”

Peter Malaise en Paul Darragas

De baasjes van Hruska zitten met de handen in het haar. Vorige week verdween hun zestienjarige stratier spoorloos uit zijn hondenren. “Hij moet wel gestolen zijn”, zegt Siegfried De Smet uit de Nederholbeekstraat in Maarkedal. “Als we gaan werken, steken we Hruska altijd in zijn hondenren en sluiten we de deur af met een grendel. Maar toen we vorige week thuiskwamen, was onze hond verdwenen. De deur was bovendien naar binnen geopend.”

Geen verkoopswaarde

Volgens Siegfried kan Hruska onmogelijk zelf de deur geforceerd hebben om weg te lopen. “Hij is 16 jaar oud, zo goed als blind, doof en kan niet goed meer stappen”, zegt het baasje. “50 meter wandelen is al ver, laat staan dat hij zijn kooi open krijgt. Ook blaffen kan hij niet goed meer. En dus houdt één ding ons bezig: waarom steelt iemand een oude hond zonder ras of stamboom? Zijn verkoopswaarde is nihil. Hij heeft enkel voor ons een zeer hoge emotionele waarde.”

Siegfried deed inmiddels aangifte bij de politie. ““Na een week ben ik zeker dat hij niet weggelopen is, de buren kennen Hruska allemaal. Ze zouden hem zeker al opgemerkt hebben, want zelfs als onze hond zou ontsnapt zijn, kon hij niet ver geraken. Het enige waar ik aan denk, is dat dieven hem willen voor zijn chip. Die kunnen ze dan herprogrammeren en laten inplanten in een illegale pup. Daar heb ik geen bewijs voor, maar dat is de enige reden die ik kan bedenken waarom men onze hond kan gestolen hebben. Toch blijf ik hopen dat we hem terugvinden. Wie hem terugbrengt, krijgt een beloning van 150 euro.”

Herprogrammeren

Een dierenarts in de regio, die liever anoniem wil blijven, is op de hoogte van dergelijke praktijken. “Wij kunnen die chips niet programmeren of herprogrammeren”, luidt het. “Wij plaatsen de geprogrammeerde chips zoals ze uit de verpakking komen. Maar ik denk wel dat herprogrammeren mogelijk is. Er is een zwarte handel in hondenpups, dat toonde een televisiereportage recent nog aan. En ook bij paarden is het al gebeurd. De man kan dus gelijk hebben, want er is anders geen reden om een oude hond te stelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen