Minister van Justitie Van Quickenborne roept bisschop Bonny ter verantwoording: "Geen woorden, maar daden"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) roept bisschop Bonny ter verantwoording. Hij wil dat de bisschop de geestelijken die schuldig zijn bevonden aan seksueel misbruik van de "loonlijst" haalt, zodat ze niet meer met belastinggeld betaald worden. "Als hij echt zijn verantwoordelijkheid wil nemen, doet hij dit."

Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne reageert geschokt op de vele getuigenissen over seksueel misbruik binnen de kerk uit "Godvergeten". "Die getuigenissen gaan door merg en been", vertelt hij. "Niet alleen het seksueel misbruik van minderjarigen, maar ook een instituut dat alles probeert toe te dekken. De slachtoffers botsen tegen een muur. Dat is totaal onverantwoord."

Van de "loonlijst"

Van Quickenborne zal morgen samen met premier Alexander De Croo een aantal slachtoffers ontvangen. Hij maakt zich bovendien sterk dat hij de kerk zelf ter verantwoording zal roepen. "We zullen morgen onder meer bisschop Bonny ontbieden in de Wetstraat 16. Hij heeft heel duidelijk gezegd dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Woorden zijn één zaak, we willen ook daden zien."

Volgens Van Quickenborne moet de kerk meer doen dan haar verontschuldigingen aanbieden. "Wij zijn als overheid verplicht om de lonen van priesters te betalen. Men maakt daartoe een lijst over aan de overheid. Ik wil heel uitdrukkelijk vragen dat bisschop Bonny de mensen die schuldig bevonden zijn aan de feiten, van die lijst haalt en die voortaan zelf betaalt. En dat hij die mensen ver weghoudt van kinderen."

BEKIJK - "We moeten hier paal en perk aan stellen", zegt Van Quickenborne:

Videospeler inladen...

Grondwet wijzigen

Verder kan de minister weinig doen, stelt hij. "De grondwet is duidelijk: ik heb mij niet te moeien in de aanstelling van priesters en wij zijn verplicht om godsdienst te financieren met ons belastinggeld. Dat is vastgelegd in de 19e eeuw toen godsdienst quasi alles bepaalde in ons leven. Vandaag is dit niet meer verantwoord, we moeten dan ook het debat voeren."

De grondwet is duidelijk: ik heb mij niet te moeien in de aanstelling van priesters

Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie (Open VLD)

"Ik heb daarover voorstellen klaar, maar daarvoor moeten we de grondwet wijzigen. Als je ziet wat er vandaag met belastinggeld gebeurt: er worden mensen betaald die dat soort feiten hebben gepleegd, je hebt de moslimexecutieve die amateuristisch te werk gaat. Daar moeten we paal en perk aan stellen."

BEKIJK - Wat kosten priesters aan de overheid?

Videospeler inladen...

Financiële compensatie

Over het gerechtelijk onderzoek dat wordt gevoerd, wil Van Quickenborne zich niet uitspreken. "Maar het grote probleem in al die dossiers is de verjaring. Bij de eeuwwisseling verjaarde dat soort feiten al na drie jaar. Intussen is dat aangepast waardoor seksuele misdrijven ten aanzien van minderjarigen niet meer kunnen verjaren. Maar dat geldt voor feiten na 2019. Bij feiten die daarvoor plaatsvonden, gelden die regels niet."

Hij kijkt dan ook opnieuw naar de kerk. "Zij moeten daden stellen. Ik denk bijvoorbeeld aan financiële compensaties voor slachtoffers. De kerk heeft al mensen vergoed, maar het gaat om belachelijk lage bedragen van 2.500 tot 5.000 euro. De slachtoffers moeten vergoed worden, ook door de kerk", vindt hij.

BEKIJK - Alle politieke partijen willen dat er een onderzoekscommissie naar misbruik in de kerk komt voor de verkiezingen van volgend jaar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen