Dan toch geen griepvaccin bij apotheker mogelijk vanaf 1 oktober na vertragingsmanoeuvre Vlaams Belang 

Je zal vanaf maandag dan toch geen griepvaccin kunnen krijgen in de apotheek. Dat had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke nochtans eerder aangekondigd. De nieuwe wet die daarvoor gestemd moet worden, geraakt niet op tijd goedgekeurd omdat Vlaams Belang dwarsligt. Daardoor kan het parlement waarschijnlijk pas volgende week stemmen.

Vandenbroucke wil dat mensen dit najaar hun griepvaccin niet alleen bij de huisarts, maar ook in de apotheek kunnen krijgen. Hij kondigde die beslissing al aan omdat ze vanaf maandag al van kracht zou zijn. Maar de wet die vaccinatie door een apotheker mogelijk maakt, moest wel nog door het parlement worden goedgekeurd.  Daar knelt het schoentje. 

Vlaams Belang wil wet opnieuw bespreken

Vlaams Belang verzette zich gisteren in de commissie Volksgezondheid tegen de nieuwe wet. Volgens parlementslid Dominiek Sneppe leidt die tot discriminatie van artsen. Ze vindt het ook niet kunnen dat Vandenbroucke de wet via een versnelde procedure wil goedgekeurd krijgen. "Wij kunnen ons parlementair werk niet goed doen op deze manier", aldus Sneppe.  

Sneppe vroeg daarom een zogenoemde "tweede lezing" aan. Elk parlementslid kan zo'n bijkomende bespreking van een wet aanvragen. De wet kan daardoor pas ten vroegste definitief volgende week donderdag officieel goedgekeurd worden. Vandenbroucke moet zijn plannen dus uitstellen: mensen kunnen zeker niet vanaf maandag 1 oktober terecht bij de apotheek voor een griepvaccin. 

Gefrustreerde Vandenbroucke: "Zijt ge niet beschaamd?"

Vandenbroucke kon zijn frustratie niet verbergen tijdens de commissie. "Zijt ge niet beschaamd als Vlaams Belang? Zijt ge niet beschaamd", sneerde hij naar Sneppe. "U hebt geen idee over volksgezondheid want dat interesseert u niet. Wat u interesseert, is dingen hier vertragen." 

U hebt geen idee over volksgezondheid want dat interesseert u niet. Wat u interesseert, is dingen hier vertragen
Frank Vandenbroucke (Vooruit)

De artsen zelf verzetten zich eerder al tegen het wetsvoorstel. "Dit is een brug te ver. Apothekers hebben simpelweg niet de vereiste specifieke training en expertise om veilig en effectief vaccinaties toe te dienen", klinkt het bij artsenbond ASGB.  "De drempel bij de apotheker is laag, niet het minst voor mensen die minder of geen contact met een huisarts hebben. Apothekers en huisartsen kunnen elkaar dus aanvullen om de vaccinatiegraad tegen de griep komende winter op te trekken", vindt Vandenbroucke.

Het blijft wel mogelijk om een coronavaccin te krijgen bij de apotheker. 

Meest gelezen