Vlaamse schrijvers Saskia de Coster en Jan Vantoortelboom maken kans op Boekenbon Literatuurprijs

In de shortlist voor de Boekenbonprijs, één van de drie grote literaire prijzen in het Nederlands, staan ook twee romans van auteurs uit Vlaanderen te blinken: "Net echt" van Saskia de Coster en "Mauk" van Jan Vantoortelboom.

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs heeft haar shortlist van vijf bekendgemaakt, gekozen uit maar liefst 493 boeken die door de uitgevers waren ingestuurd. De prijs wordt op 9 november uitgereikt en bij de vijf kanshebbers zijn ook twee auteurs uit Vlaanderen: Saskia de Coster en Jan Vantoortelboom.  

  • "Net echt" van Saskia de Coster. De familieroman die De Coster afwerkte toen ze in afzondering verbleef in het Antwerpse museum KMSKA. Uit het juryrapport: "De Coster gebruikt haar pen als een zwierige narrenstok. Fijnbesnaard zet ze een klucht van onszelf neer. Schipperend tussen fictie en autofictie deelt ze de lezer rake klappen uit." Een interview met De Coster over haar nieuwste boek op Klara kun je hier beluisteren.
  • "W." van Tiemen Hiemstra. Het debuut van de schrijver, over een jeugdvriendschap. Hiermee betoont Hiemstra zich een onmiskenbaar literair talent, schrijft de jury.
  • "Dat beloof ik" van Roxane van Iperen. Een "psychologisch doorwrochte" en "belangrijke en noodzakelijke roman" over een traumatiserende jeugd, oordeelt de jury. 
  • "Munt" van Richard Osinga speelt zich af in Congo. "Meeslepend verteld, briljant opgebouwd en vaak grappig," is te lezen in het juryverslag.  
  • "Mauk" van Jan Vantoortelboom. Een roman over de onzegbaarheid van trauma's "waar geen woord te veel in staat", een "kunstwerk dat na lezing nog lang blijft resoneren," vindt de jury van de Boekenbon Literatuurprijs. "Mauk" is de zesde roman van Vlaming Jan Vantoortelboom, die in Zeeuws-Vlaanderen woont. Hij werd geïnterviewd in het Nederlandse radioprogramma "Kunststof". Hier te herbeluisteren:

De jury ziet ook een rode draad in de shortlist: "De genomineerde boeken hebben gemeenschappelijk dat ze erin slagen de lezer te verleiden om de eigen blik te bevragen, of dat nu gaat over vriendschap, geweld tegen kinderen, kolonialisme, of het hedendaagse gezin. Daarbij maakt de telkens geheel eigen stijl van de auteurs elk boek tot een onvergetelijke beleving van de kracht van taal."

Deze boeken verleiden de lezers om de eigen blik te bevragen

De Boekenbon Literatuurprijs, voorheen bekend als de AKO-, de ECI- en de BookSpotprijs, is een van de drie grote literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied, naast de Libris en de Boon. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking. De winnaar ontvangt 50.000 euro. Op 9 november wordt de prijs uitgereikt in Den Haag. 

Vorig jaar won Anjet Daanje de Boekenbon Literatuurprijs met "Het lied van ooievaar en dromedaris" (dat ook de Libris kreeg).  In 2021 won Wessel te Gussinklo met zijn boek "Op weg naar De Hartz". In 2020 ging de prijs naar Oek de Jong voor "Zwarte schuur". 

Meest gelezen