Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Zes migrantenvrouwen uit koelwagen gered na telefoontje naar BBC-journaliste

Zes migrantenvrouwen zijn in Frankrijk uit een koelwagen gered na een telefoontje naar een journaliste van de Britse omroep BBC. Het ging om vier Vietnamese en twee Irakese migranten die in de laadruimte van een vrachtwagen zaten die onderweg was naar Engeland. Maar onderweg raakten ze onderkoeld en kwamen ze in ademnood. Na de noodoproep leidde BBC-journaliste Khue B. Luu, een Vietnamese, de Franse politie naar de vrouwen.

Omstreeks half 1 gisternacht kropen zes vrouwen aan boord van een vrachtwagen die bananen vervoerde. Hun bestemming: Engeland. Het gaat over vier Vietnamese en twee Irakese vrouwen. Ze zaten helemaal achteraan de laadruimte, achter de bananendozen, met slechts enkele decimeters ruimte om te zitten.Ā 

Na meer dan 10 uur rijden, begonnen de vrouwen in de problemen te geraken. Door de koeling geraakten de migranten steeds meer onderkoeld. Sommigen gaven ook aan dat ze te weinig adem kregen. Toen een van de vrouwen op haar smartphone merkte dat de vrachtwagen van richting veranderde, sloeg bezorgdheid om in paniek.Ā 

"Ik krijg geen adem"

Op datzelfde moment kreeg journalisteĀ Khue B. Luu een telefoontje van een onbekende. Die liet haar weten dat zes vrouwen in een vrachtwagen in Frankrijk vastzaten. Khue wist niet wie haar precies contacteerde, maar ze vermoedde dat de persoon haar kende van haar eerdere werk. Zo maakte zij een verslag over de 39 Vietnamese migranten die enkele jaren geleden stierven in een vrachtwagen in Essex.

Even later kreeg de journaliste een van de vrouwen in de vrachtwagen aan de lijn. Zij legde de situatie uit en zei dat ze niet konden ontsnappen, omdat een ijzeren staaf de deuren blokkeerde. Op de achtergrond hoorde Khue de woorden: "Ik krijg geen adem".

De journaliste zocht meteen hulp voor de zes migranten. Terwijl ze de vrouw aan de lijn probeerde te kalmeren, contacteerde ze tegelijk enkele collega's in Frankrijk en in Londen. Die konden de ordediensten waarschuwen. Toen de migrante erin slaagde een locatie door te sturen, gaf ze die ook door aan haar collega's.

Uiteindelijk slaagde de Franse politie erin de vrachtwagen te identificeren en tegen te houden. Die reed op dat moment in het RhƓne-gebied. De chauffeur van de vrachtwagen werd ook meteen aangehouden voor verhoor.

Migratie van Vietnam naar Europa

Zoals de tragedie in Essex bewijst, beginnen Vietnamese migranten wel vaker aan een gevaarlijke reis om in Europa, of meer specifiek Groot-Brittanniƫ, te geraken. Zo zouden volgens schattingen elk jaar ongeveer 18.000 Vietnamezen naar Europa trekken. Vietnam staat nochtans niet op een lijst met onveilige landen. Waarom migreren die mensen dan?

Vooral voor werk, zo blijkt. Wie in het Verenigd Koninkrijk geraakt, heeft vaak meer kans op een job dan in eigen land. Meestal gaan ze eenmaal daar aan de slag in Vietnamese restaurants en in schoonheidssalons. Zo kunnen ze geld sparen en een deel opsturen naar de familie in Vietnam.Ā 

Momenteel zijn er echter weinig legale wegen naar Londen. Daarom nemen de Vietnamezen heel wat risico's en komen ze in gevaarlijke situaties terecht. Vooral de mensensmokkelaars profiteren van de situatie, aangezien zij al snel duizenden euro's vragen om aan de reis te beginnen.

Alexandra Schuler/picture-alliance/dpa/AP Images

Meest gelezen