Antwerpse handelaars klagen parkeerbeleid aan in open brief: "Het jaagt de klanten hier weg"

De handelaars rond de Antwerpse Oudevaartplaats, aan het Theaterplein, hebben samen met UNIZO een open brief geschreven naar de stad om het nieuwe parkeerbeleid aan te klagen. Sinds 1 augustus kunnen enkel bewoners en vergunninghouders nog parkeren op het plein. Klanten blijven volgens de handelaars dus vaak weg. Ze vragen om een deel om te vormen tot een Shop & Go-zone, vergelijkbaar met de regeling in de Nationalestraat.

Op het plein aan de Oudevaartplaats zijn 74 parkeerplaatsen, maar die blijven nu vaak leeg. Volgens de omliggende handelaars is dat vooral te danken aan het nieuwe parkeerbeleid in de stad. "Het plein is hier overdag vaak half leeg", vertelt Marilyne van dierenspeciaalzaak De Pauw. "Klanten blijven weg omdat ze hier niet meer mogen parkeren. Een zak kattenzand van 12 kilogram neem je niet zomaar mee op de tram."

Bij de dierenwinkel merken ze ook dat klanten niet meer blijven rondkijken in de winkel. "Ze komen snel binnen en halen hun bestelling af", gaat Marilyne verder. "Laden en lossen mag hier nog wel, dus proberen de klanten alles zo snel mogelijk af te handelen. Ze nemen niets extra's meer mee naar huis. Het nieuwe beleid jaagt de klanten hier echt weg."

Marilyne van dierenspeciaalzaak De Pauw.

Daarom bundelen de handelaars nu de krachten met UNIZO in een open brief naar het kabinet van mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). Enkele weken geleden werden ze daar al ontvangen voor een gesprek, maar volgens de ondernemers was dat niet van harte. Er kwamen vier laad- en loszones bij, maar voor hen en voor hun klanten lijkt dat een druppel op een hete plaat. "We horen dat de mensen wegblijven en dat er omzetverlies is", zegt Karo Janssens van UNIZO Antwerpen. "Klanten moeten hier echt de mogelijkheid hebben om een kwartier of een half uur te parkeren en snel hun boodschappen te doen."

Helft minder klanten

"Wij verzoeken schepen Kennis en burgemeester Bart De Wever (N-VA) met klem om een deel van de Oude Vaartplaats om te vormen tot een Shop & Go-zone, vergelijkbaar met de succesvolle regeling in de Nationalestraat. Daarnaast vragen wij de stad om het parkeerbeleid te herzien en de communicatie te verbeteren, zodat de Oude Vaartplaats een aantrekkelijke bestemming blijft voor zowel bewoners als bezoekers", luidt het in de open brief. In de Shop & Go-zone in de Nationalestraat mogen bezoekers maximum dertig minuten parkeren voor 3,80 euro, enkel tijdens de winkeluren.

Nog geen twee maanden na de invoering van het parkeerbeleid is het aantal klanten met 50 procent gedaald

André Sneyers van schoenmakerij Primalux

"Er moet echt iets gebeuren", pikt André Sneyers van schoenmakerij Primalux in. "De klanten blijven hier gewoon weg, op nog geen twee maanden tijd is het aantal klanten met 50 procent gedaald. Veel vaste klanten komen niet meer. Ze weten ook vaak niet dat ze mogen laden en lossen en zijn bang om een boete te krijgen. Er moet echt beter over gecommuniceerd worden. Wat mij betreft mogen ze het plan volledig schrappen."

Ook bij traiteur Wit Zwart Deli merken ze nu al dat het parkeerbeleid een invloed heeft. "We hebben zelfs besloten om een dag extra te sluiten", zegt zaakvoerder Tom Vercammen. "De weekdagen zijn gewoon niet rendabel genoeg, dus houden we ook op dinsdag onze deuren gesloten. Een Shop & Go-zone zou een goeie oplossing kunnen zijn."

Het kabinet van schepen Koen Kennis wenst niet te reageren op de open brief omdat er al gesprekken zijn geweest waar beide partijen hun standpunt hebben verdedigd.

Isabelle Urban en Tom Vercammen van Wit Zwart Deli.

Meest gelezen