© VRT

Bisschop Bonny: “Roger Vangheluwe heeft brief gestuurd aan de paus”, inhoud is voorlopig onduidelijk

Roger Vangheluwe heeft gisteren een brief gestuurd aan de paus. Dat heeft bisschop Johan Bonny verteld tijdens een persconferentie in Antwerpen. Wat de inhoud van de brief is, weet Bonny zelf ook niet, maar hij hoopt dat Vangheluwe “de juiste vraag stelt en dat Rome de zaak op korte termijn behartigt en niet laat liggen.”

idw sdb

Begin deze week reisde Bonny samen met zijn collega Koen Vanhoutte, de hulpbisschop van Mechelen-Brussel, naar het Franse Solesmes om aan Vangheluwe, die daar in de Sint-Pietersabdij verblijft, te vragen om zijn titel van bisschop en priester op te geven. Hij gaf Vangheluwe toen naar eigen zeggen “enkele dagen” bedenktijd. Als hij voor het einde van de week niet zou zijn ingegaan op de vraag, zouden de Belgische bisschoppen naar Rome trekken.

Vrijdagnamiddag riep Bonny de pers samen voor een stand van zaken. “We hebben maandag met Vangheluwe gesproken”, vertelde de Antwerpse bisschop. “Namens de hele bisschoppenconferentie hebben we hem gevraagd of de tijd nu niet gekomen was om zélf te vragen om zich te laten ontheffen uit de rechten en de plichten van de klerikale staat van bisschop en priester. Voor mij en mijn collega was dat de eerste keer in twaalf jaar dat wij Vangheluwe terugzagen.”

Over de ontmoeting zelf wilde Bonny niet veel kwijt, alleen dat ze “twee uur hadden gesproken over de kern van de vraag: of hij de ontheffing zou vragen, en waarom. Wij gaven aan dat hij op die manier de Kerk tot hulp zou zijn om de hervorming en vernieuwing die ze nodig heeft te ondersteunen. Dat hij beter niet zou wachten tot men hem een bijkomende sanctie oplegt, maar er zélf om zou moet vragen. Zo zou hij een positief signaal geven.”

LEES OOK. Daar is het eerste plan om te snoeien in wirwar van subsidies die de Kerk krijgt

Bonny geeft aan dat Vangheluwe daarop gezegd heeft dat hij erover zou nadenken en binnenkort een antwoord zou overmaken. “Dan is er in de loop van de week nog wat contact geweest. Tot ik hem donderdag om 19u07 een laatste lange mail heb gestuurd, waarin onze vraag en motivatie nogmaals werd herhaald. Om 19u51 heb ik zijn antwoord teruggekregen. Dat luidde: “De brief aan de paus was al vertrokken, wanneer ik uw mail ontving. Meer kan ik nu niet schrijven.”

Volgens Bonny heeft de voorbije week “een reflectiemoment op gang gebracht” bij Vangheluwe, dat geresulteerd heeft in de brief gericht aan de paus. “Wat hij in die brief precies gevraagd heeft, weten we niet. We hopen dat hij de juiste vraag heeft gesteld, en dat Rome de zaak op korte termijn behartigt en niet laat liggen”, aldus Bonny. “Vanuit de bisschoppenconferentie zullen we volgende week een brief schrijven aan Rome met de vraag om de zaak ten spoedigste te behandelen. De verantwoordelijkheid ligt nu in het kamp van Rome. Als Vangheluwe gesuspendeerd wordt, neem ik aan dat hij in de abdij in Frankrijk blijft. In zijn geval betwijfel ik dat hij de vrijheid zal wil opnemen om te gaan en staan waar hij wil.”

De zaak-Vangheluwe is weer volop in de aandacht door de VRT Canvas-serie Godvergeten. Volgens Bonny heeft Vangheluwe de reeks niet gezien. “De beelden die ikzelf gezien heb, schokken mij ook. (...) Het toont de onderbuik van de kerk. De felle reacties bewijzen dat de Kerk en Vlaanderen nog dicht bij mekaar liggen. Het feit dat de reacties zo heftig zijn betekent dat er in die onderbuik toch nog betrokkenheid is rond hoe het er in de Kerk aan toe gaat. Was er complete onverschilligheid geweest, dan zou de reactie (na het uitzenden van de reeks, red.) niet zo hevig geweest zijn. De felle reactie geeft ook aan dat er nog gezonde reflexen aanwezig zijn in de samenleving. Dat men samen zegt: ‘Dit kan niet’. Voor ons is de vraag nu hoe wij vanuit de Kerk met de samenleving vanuit zo’n opdoffer opnieuw kracht kunnen putten.”

LEES OOK. Valerie Van Peel emotioneel tijdens pleidooi voor slachtoffers kindermisbruik: “Beseffen jullie wat voor opoffering dit is voor hen?”

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER