© Boumediene Belbachir

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Klacht tegen Zutendaalse burgemeester: deontologische commissie moet oordelen over belangenvermenging

ZUTENDAAL
Meerderheid: zvp (12)Oppositie: cd&v (6)

Klacht: Een deontologische commissie zal in Zutendaal moeten oordelen over een klacht van een inwoner tegen burgemeester Ann Schrijvers (zvp). De man verwijt de burgemeester niet te willen optreden tegen geuroverlast van zijn buur én belangenvermenging door als advocaat de verdediging van de tegenpartij voor haar rekening te nemen.

Een aanslepend conflict tussen twee buurtbewoners kwam als een klacht terecht bij gouverneur Jos Lantmeeters. Daarin geeft een van de betrokkenen te kennen dat hij de gemeente vroeg om op te treden tegen aanhoudende geuroverlast van zijn buur. Volgens de man wil de gemeente dat niet doen. Hij stelde vast dat zijn buur verdedigd wordt door Ann Schrijvers die naast het burgemeesterschap ook een advocatenpraktijk runt. “Dit is belangenvermenging”, oordeelt de man. In een antwoord zegt de gouverneur niet bevoegd te zijn om op te treden. Hij verwijst onder meer door naar Orde van Advocaten en naar de deontologische commissie van Zutendaal. Het was voorzitter Tom Wolfs (zvp) die de brief van de gouverneur op vraag van oppositieraadslid Veerle Remans (cd&v) integraal voorlas. Daarop werd een deontologische commissie samengesteld. De deontologische code stelt dat de commissie moet bestaan uit één gemeenteraadslid van alle in de gemeenteraad vertegenwoordigde politieke fracties. Die zal nu moeten oordelen of de klacht van de bewoner terecht of onterecht is. Burgemeester Ann Schrijvers zei blij te zijn dat de klacht wordt doorverwezen naar de deontologische commissie. “Het is heel belangrijk dat er gehoor aan een klacht gegeven wordt en dat die sereen en met de nodige ernst wordt behandeld”, zegt Schrijvers. “Als er hiervoor extra documenten moeten aangeleverd worden, dan zal dat ook gebeuren.”

Sporthal: De cd&v-fractie stelde naar eigen zeggen vast dat er bij de verbouwingswerken van de sporthal allerhande problemen opduiken met binnenspelend water. Schepen Matty Coninx (zvp) is op de hoogte en beloofde met een camera het nodige onderzoek te laten uitvoeren. Servaas Dreesen (cd&v) volgt het verder mee op.

Nettersheimplein: Groen licht voor het aanstellen van een ontwerper voor de herinrichting van het Nettersheimplein. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) maakte eerder 500.000 euro vrij voor het project ‘plein- en parkplezier’ dat er voorzien is. (cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer