Kinderboek "Misjka" over Afghaanse vluchtelingen wint na de Boon nu ook de Gouden Griffel

"Misjka" van Edward van de Vendel en Anoush Elman wint de Gouden Griffel, een van de belangrijkste prijzen voor kinder- en jeugdliteratuur. "Een actueel en ontroerend familieverhaal", gebaseerd op waargebeurde feiten.

“Misjka” van Edward van de Vendel en Anoush Elman, met illustraties van Annet Schaap, valt opnieuw in de prijzen. Na de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur in maart (ter waarde van 50.000 euro) krijgt het boek nu de Gouden Griffel (10.000 euro).  

“Misjka” is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een gezin dat vanuit Afghanistan naar Nederland is gevlucht. Dochter Roya vindt dat er in hun Nederlandse huis ook een huisdier thuishoort en dat wordt een konijn met de naam Misjka. Het meisje vertelt al haar verhalen over de vlucht uit haar land. Maar op een dag is Misjka opeens verdwenen.

"Van de Vendel en Elman schetsen een ontroerend beeld, waarin de liefde van de gezinsleden voor elkaar én voor hun huisdier duidelijk voelbaar is", zegt de jury van de Gouden Griffel. "Misjka is een actueel en ontroerend familieverhaal, subliem en op pakkende wijze geschreven door Van de Vendel en Elman."

Het is voor het eerst dat Edward van de Vendel een Gouden Griffel wint. Wel kreeg hij al veertien keer een Zilveren Griffel. Co-auteur Anoush Elman kwam zelf vanuit Afghanistan naar Nederland. Zijn verhalen vormden de basis voor "Misjka" en" De gelukvinder", een ander boek dat hij samen met Van de Vendel schreef.

Het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek, is dit jaar voor Djenné Fila. Zij illustreerde het boek "Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen", geschreven door Joukje Akveld. In dat boek vertellen 29 dieren wat ze van 200.000 jaar geleden tot nu hebben gezien.

Meest gelezen