Minister Marina Silva noemt de situatie "erg zorgwekkend".
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Extreme droogte in Braziliaanse jungle met massa's dode vissen, overheid organiseert noodhulp

Het Braziliaanse Amazonebekken krijgt af te rekenen met een extreme droogte. Vissen sterven massaal en er dreigt een tekort aan drinkwater en voedsel in de regio. De Braziliaanse overheid zet een speciale werkgroep op poten om de gevolgen op te vangen. 

Door de droogte en de ongewoon hoge temperaturen komen de vissen serieus in de problemen. Omdat het waterpeil van sommige rivieren zodanig is gezakt is er geen zuurstof meer en gewoon geen plaats meer om te overleven. Op verschillende plekken drijven massa's dode vis. 

BEKIJK - Massale vissterfte in het Braziliaanse regenwoud: "Hoe meer vis er sterft, hoe precairder de situatie".

Videospeler inladen...

Het water raakt vervuild en lokale bewoners dreigen geen drinkwater meer te hebben. Ook een voorname voedselbron - vis die rijk is aan eiwitten - is ernstig bedreigd. Ruim 110.000 mensen zouden getroffen zijn, en dat aantal kan nog oplopen tot naar schatting 500.000. De staat Amazonas, diep in het regenwoud, lijkt het zwaarst getroffen. 

Normaal gebruiken we het water van de rivier als drinkwater, maar nu kunnen we er niet eens in baden

Caroline Silva, een getroffen inwoner diep in de jungle

In Manacapuru, twee uur rijden van de stad Manaus in de jungle, is te zien hoe vissen wanhopig spartelen in de laatste resten water op een bijna uitgedroogde rivierbedding. Er zijn ook meldingen van dode dolfijnen. De geur van rottende vis in het bruine water is naar verluidt niet te harden. "Het is moeilijk voor ons. We hebben het water ook nodig om te baden. We drinken er ook van, maar nu kan dat niet," vertelt de 19-jarige Caroline Silva in Manacapuru. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Er is noodhulp onderweg

Milieuminister Marina Silva zegt dat er noodhulp komt voor de getroffen inwoners. "De situatie is heel zorgwekkend. De recorddroogte heeft ook het transport over de rivier verstoord. Er sterven massa's vissen." 

Het waterpeil van de Rio Negro in Manaus zakte sinds midden september met 20 tot 30 centimeter per dag. Het stond woensdag ongeveer 6 meter lager dan op dezelfde dag vorig jaar. Er is sprake van het opzetten van een luchtbrug om water, voedsel en medicijnen over te brengen. 

De plotse droogte in het gebied valt samen met het terugkerende weerfenomeen El Niño. Dat veroorzaakt overvloedige regen in bepaalde delen van het Zuid-Amerikaanse continent, maar felle droogte in andere delen zoals in de Amazone. El Niño wordt bovendien nog versterkt door de wereldwijde klimaatverstoring. De impact is daardoor  veel groter dan anders. 

Het waterpeil aan Piranha Lake, in de regio Manacapuru, is al drastisch gezakt.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen