Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

VRT NWS-journalist Inge Vrancken over luchtaanvallen op PKK in Noord-Irak: "Niet verrassend dat Turkije snel terugslaat"

"Het is niet verrassend dat Turkije snel terugslaat op Koerdische doelwitten na de aanslag bij het parlement in Ankara", zegt Midden-Oostenkenner en VRT NWS-journalist Inge Vrancken in "De ochtend" op Radio 1. "Het is een aanval die de Turkse president Erdogan al langer wil uitvoeren." De aanslag op het parlement gisteren werd opgeëist door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Nog deze dag volgden Turkse luchtaanvallen op PKK-doelwitten in Noord-Irak.

"Het Turkse ministerie van Defensie zegt dat het twintig doelwitten heeft geraakt in Noord-Irak, het gaat over grotten, bunkers, schuilplaatsen en wapendepots", vertelt specialist Midden-Oosten Inge Vrancken op Radio 1. Volgens het ministerie zijn een groot aantal Koerdische strijders geneutraliseerd. "Over hoeveel mensen het exact gaat is niet duidelijk", gaat Vrancken verder.  

Bomaanslag Turkije gisteren

Gisterochtend werd de Turkse hoofdstad Ankara opschrikt door een bomaanslag bij het parlement. De aanval werd volgens de Turkse regering uitgevoerd door "twee terroristen". De aanval werd later opgeëist door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.
 

"Het gaat vooral om strijd tegen Koerden"

De luchtaanvallen werden uitgevoerd op Noord-Irak, toch is het niet duidelijk dat de daders van de aanslag op Ankara gisteren een link hebben met dit gebied. "De aanvallen zijn uitgevoerd op Noord-Irak en het Qandil-gebergte, waar de PKK veel kleine basissen en wapendepots heeft. Het gaat Turkije vooral om de strijd tegen de Koerden", vertelt Vrancken. "Sinds 2016 heeft Turkije al verschillende gelijkaardige aanslagen uitgevoerd, zowel op Noord-Irak als op Noord-Syrië, een gebied waar zich ook Koerden schuilhouden."

Turkse vergelding zonder gevolg?

"Dit soort aanvallen hebben meestal weinig gevolgen", vertelt Vrancken. "We horen over deze aanslag omdat er gisteren een aanval op Ankara is geweest. Turkije doet dit op regelmatige basis. Het wordt hen toegestaan omdat het een erg bergachtig gebied is, waar zich geen andere inwoners bevinden en geen burgerslachtoffers vallen."

"Niet verrassend dat Turkije snel terugslaat"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei gisteren in een toespraak over de aanslag in Ankara dat ze snel zouden terugslaan. "Ik wist toen dat het snel zou gebeuren", zegt Vrancken. "De Koerden blijven een doorn in het oog van de Turkse president."

Turkije is erg bang dat de Koerden nog steeds een onafhankelijke staat willen en daardoor veel sterker zullen staan, volgens de Midden-Oostenspecialist. Erdogan wil "absoluut voorkomen" dat de Koerden uit Turkije, Irak en Iran zich verenigen. "Hij pleit daarom al vele jaren voor een soort veiligheidszone van dertig kilometer, vooral langs de grens van Turkije met Syrië." 

Erdogan dreigde net voor de verkiezingen in mei opnieuw met aanvallen tegen de Koerden. "Maar toen was de internationale druk erg groot om dit niet te doen", zegt Vrancken. "Gisteren met de aanslag in Ankara had hij een reden om terug te slaan. Hij zag zijn kans om de aanvallen, die hij al lang wil uitvoeren, toch te doen", aldus Vrancken. 

Aanslag Ankara
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Opflakkering van geweld PKK?

"De PKK blijft actief. Al is er een groot verschil met tien jaar geleden, toen zag je erg vaak aanvallen door PKK, maar ook door terreurgroep IS in Turkije", weet Vrancken.

Turkije viert eind deze maand zijn honderdste verjaardag, daardoor zijn er veel feestelijkheden en grote bijeenkomsten gepland. Volgens de VRT NWS-journalist leeft de vrees dat deze bijeenkomsten mogelijk een doelwit zijn. "We zullen de komende weken zien of er opnieuw een opflakkering komt van geweld door de PKK", besluit Vrancken.

Aanslag Ankara
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen