VOORBESCHOUWING RONDE VAN LOMBARDIJE 2023. Neemt Roglic afscheid van Jumbo-Visma met de zege? Aan Evenepoel en Pogacar om het te verhinderen

De Ronde van Lombardije is zaterdag de laatste grote afspraak van het jaar. Wie gemotiveerd is, maakt grote kans om te winnen, werd vroeger wel eens gezegd. Met de nadruk op vroeger! Minder wedstrijden rijden betekent dat ook de toppers aan het eind van het seizoen nog met de volle goesting koersen. Of wat dacht u van een podium met Primoz Roglic, Remco Evenepoel en Tadej Pogacar? Het zijn alleszins de drie topfavorieten voor de Italiaanse herfstklassieker.

Guy Van Den Langenbergh

Start: Como om 10u20

Aankomst: Bergamo omstreeks 17u15

Afstand: 238 kilometer

Categorie: UCI World Tour

Het parcours: terug naar de finish in Bergamo

De organisatie keert terug naar het parcours van 2021. Er wordt dus gestart in Como, de finish ligt opnieuw in Bergamo. En dat heeft wel wat gevolgen. De Madonna del Ghisallo, die vorig jaar nog de finale kleurde, is nu de eerste helling van de dag en zal vermoedelijk de plaats zijn waar de vroege vluchters het ruime sop kiezen. Er volgt immers nog genoeg klauterwerk. Als daar zijn: de Roncola, de Berbenno, de Crocetta en de Zambla Alta. Die kuitenbuiters zullen voor de grote schifting zorgen waarna de echte finale begint. De Passo di Ganda is op veertig kilometer van de finish de laatste grote beklimming maar valt vermoedelijk te vroeg, al weet je in Lombardije nooit. In volle finale klimmen de renners naar het oude stadsgedeelte van Bergamo via de Colle Aperto waarna het in overwegend dalende lijn naar de finish gaat.

De favorieten

Laten we ons tot drie renners beperken: Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Remco Evenepoel. De eerste, Pogacar dus, won de twee vorige edities. Dus zowel die van Bergamo naar Como (2022) als die van Bergamo naar Como (2021). Twee jaar geleden haalde de tweevoudige Tourwinnaar het in de spurt van Fausto Masnada, vorig jaar was hij in een duel met twee te sterk voor Enric Mas. Om maar te zeggen dat Pogacar een boontje heeft voor deze Italiaanse herfstklassieker.

En wat te denken van Primoz Roglic. De 33-jarige Sloveen won nog nooit in Lombardije maar heeft zijn zinnen gezet op deze wedstrijd. Het wordt immers zijn laatste koers in dienst van Jumbo-Visma, het team dat hem heeft grootgemaakt en dat hem ook de mogelijkheid heeft gegeven om vervroegd onder zijn contract uit te komen. Winst in Lombardije zou vanwege Roglic een passend afscheidscadeau zijn. De vorm is alvast goed, getuige zijn zege vorig weekend in de Giro dell’Emilia.

En dan is er nog Remco Evenepoel. De kopman van Soudal - Quick-Step heeft nog een rekening openstaan met de wedstrijd die hem in 2019 bijna zijn carrière kostte. De beklimming en dus ook de afdaling van de Muro di Sormano zijn deze keer niet in het parcours opgenomen dus dat is alweer een zorg minder. Alleen is het een beetje koffiedik kijken hoe het met de conditie van Evenepoel gesteld is. Hij koerste niet meer sinds het einde van de Vuelta en drie weken zonder competitie steek je niet zomaar weg. Tenzij je Remco Evenepoel bent.

Het wordt ook uitkijken naar?

Ben Healy is zo’n jongen die zou kunnen verrassen. Parcoursen als dat van Lombardije zijn de jonge Ier op het lijf geschreven. Schrik om van ver aan te vallen heeft hij evenmin. Hoofdrollen zullen er ook weggelegd zijn voor de broers Yates, Enric Mas, Michael Woods. Allemaal jongens die dit soort parcoursen in de benen hebben. Vanuit Belgische zijde kijken wij ook uit naar Lennert Van Eetvelt. De jongeling van Lotto-Soudal reed een uitstekende Vuelta en vindt misschien nog wel de motivatie en de benen om uit te blinken op Italiaanse wegen.Een laatste paragraafje is er nog voor de laatste wedstrijd van Thibaut Pinot. De Fransman was nooit een groot liefhebber van ééndagswedstrijden maar was vijf jaar geleden wel de beste in de Ronde van Lombardije. Solo, voor Vincenzo Nibali en Dylan Teuns. Ook toen ging de wedstrijd van Bergamo naar Como.

Zo was het vorig jaar:

De start in Bergamo stond in het teken van twee afscheidnemende iconen van de wielersport. Zowel Alejandro Valverde als Vincenzo Nibali reden de laatste wedstrijd uit hun imposante carrière en kregen een erehaag van collega’s.

De vlucht van de dag bevatte tien renners maar Jumbo-Visma en Team UAE Emirates hielden altijd de controle. Op de Madonna del Ghisallo werd het tempo serieus de hoogte ingejaagd maar toch was het een omvangrijk peloton dat zich in Como meldde voor de laatste lokale ronde van 22 kilometer. Meteen daarna volgde de beklimming van de Civiglio en het was daar dat Tadej Pogacar zijn duivels ontbond. De Sloveen kreeg Enric Mas in zijn wiel en ook Mikel Landa realiseerde even later de aansluiting. Landa hing constant aan de rekker, vooral omdat een sterke Mas constant probeerde om Pogacar af te schudden. Dat lukte niet zodat het in de straten van Como tot een sprint kwam. Mas ging zijn kans, reed een verdienstelijke sprint maar had geen antwoord op de ultieme versnelling van Pogacar. De Sloveen werd daarmee meteen de eerste renner ooit die bij zijn eerste twee deelnames in Lombardije telkens als winnaar werd afgevlagd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag 2022

1. Tadej Pogacar (Slo)

2. Enric Mas (Spa)

3. Mikel Landa (Spa)

4. Sergio Higuita (Col)

5. Carlos Rodriguez (Spa)

6. Alejandro Valverde (Spa)

7. Bauke Mollema (Ned)

8. Rudy Molard (Fra)

9. Romain Bardet (Fra)

10. Adam Yates (GBR)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer