© Peter De Smedt / CC

Bart Kaëll liep deze zomer tegen een depressie aan: “Ik ben over mijn grenzen aan het gaan”

Bart Kaëll had een zeer drukke zomer. Op het podium glunderde hij. Maar vandaag bekent hij dat hij tegen een depressie aanliep.

POM

In Dag Allemaal vertelt Bart Kaëll hoe de drukke zomer hem weer tegen een depressie aanduwde. Dat is vooral de schuld van zijn drang naar perfectie. Een paar jaar geleden deed hem dat al in een depressie belanden.

Bart Kaëll: “Ik heb leren omgaan met die drang naar perfectie, maar ik moet daar nog altijd heel voorzichtig in zijn. Deze zomer heb ik er weer tegen moeten vechten. Ik had plots weer zo’n gevoel: oei, ik ben over mijn grenzen aan het gaan, fysiek en mentaal. Ik moet dan meer rusten en mijn stressniveau proberen te verminderen. Ik blijf een stresskonijn. Gelukkig herken ik de alarmsignalen intussen, ik moet er altijd alert voor zijn. Dat is een knipperlicht dat begint te branden en dan weet ik: hela, ik moet oppassen. Luc had het ook opgemerkt. ‘Bart, je vingers staan helemaal verkrampt’, zei hij.

LEES OOK. Bart Kaëll heeft één nummer waar hij zich voor schaamt: “Ik hoopte dat het snel uit het collectief geheugen zou verdwijnen”

Bart Kaëll zegt dat die drang naar perfectionisme hem ook parten speelde tijdens de opname van Wat Is Jouw Geheim? het liedje dat hij maakte met Jan Leyers. “Zonder dat perfectionisme dat me soms dwarszit, was dat nummer geen hit geworden. Dat meen ik, echt waar. Jan Leyers heeft dat fantastisch gedaan, maar ik zit daar wel bij in de studio: ‘Jan, kunnen we nog dit toevoegen, of dat wat finetunen?’ Ik denk over alles mee na: hoe gaan we dat nummer brengen bij optredens? Wat doen we met de videoclip? Hoe moet de fotoshoot eruitzien? De lat ligt hoog, dat gevoel heb ik altijd.”

De agenda onder controle proberen te houden en niet te veel optredens aan te nemen. Dat biedt volgens Bart Kaëll voor hem de beste bescherming tegen een depressie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER