Archiefbeeld ter illustratie
Canva

Opnieuw 40 schapen in beslag genomen bij koppel in Heikruis dat geen dieren mag houden

In Heikruis (Pepingen) zijn weer 40 schapen in beslag genomen. De eigenaars werden al meermaals veroordeeld voor dierenverwaarlozing en mogen eigenlijk geen dieren meer houden. In totaal werden bij het landbouwgezin al meer dan 1000 dieren in beslag genomen.

Dierenasiel De Ark van Pollare in Lennik is in één klap een 40-tal schapen rijker. De dieren werden in beslag genomen bij een koppel uit Heikruis bij Pepingen dat eigenlijk geen dieren meer mag houden na eerdere veroordelingen voor dierenverwaarlozing.

"Het gaat niet om een situatie waarbij de 40 schapen mishandeld werden of in slechte omstandigheden leefden", zegt Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). "Maar de twee volwassenen hadden een verbod op het houden van dieren na een eerdere veroordeling, en dat verbod werd dus overtreden."

Verbod omzeilen

De hardleerse schapenhouders zijn al meermaals veroordeeld, maar zoeken toch manieren om het opgelegde verbod te omzeilen. Volgens Weyts werden de dieren aangekocht op naam van de net meerderjarige zoon van het koppel en leefden ze zo dus wel op de boerderij van het gezin. "We hielden een oogje in het zeil en konden hen betrappen", zegt Weyts.

De schapen die eerder in beslag werden genomen, waren er slecht aan toe.
Radio 2

"We willen ervoor zorgen dat daar nooit meer dieren in huis komen. Die mensen zijn hardleers en ze beseffen niet dat ze iets verkeerd doen", zegt Weyts. "We rekenen op een kordaat optreden van de rechtbank. Daarnaast blijft de politie de situatie in de gaten houden."

Meest gelezen