Ewoud Meeusen

Politieopleidingen gaan intensief samenwerken met hogescholen: pilootproject rond hervorming start in opleidingscentrum Campus Vesta in Ranst 

Campus Vesta in Ranst, het opleidingscentrum voor onder meer politie, gaat intensief samenwerken met Thomas More en AP Hogeschool in een pilootproject om de politieopleiding te hervormen. De docenten van de hogescholen zullen lesgeven aan de aspirant-inspecteurs. Het gaat onder meer om kennis over cybercriminaliteit of maatschappelijke problemen als huiselijk geweld. De samenwerking is onderdeel van een pilootproject waarbij Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan alle politiescholen in het land gevraagd heeft om samenwerkingen aan te gaan met hogescholen. Acht van de tien politiescholen in ons land zijn vandaag in het project gestapt. Tegen december zullen dat alle politiescholen zijn.

Op Campus Vesta in Ranst is vanmorgen het startschot gegeven van een pilootproject om de politieopleiding te hervormen. Het opleidingscentrum gaat intensief samenwerken met twee Antwerpse hogescholen, Thomas More en AP Hogeschool. "We werken al langer samen met de hogescholen voor specifieke vakgebieden, maar nu willen we een structurele samenwerking opzetten om de kwaliteit van het politieonderwijs naar een hoger niveau te tillen", zegt Pieter Van Turnhout, algemeen directeur van Campus Vesta.

Politie-inspecteurs krijgen te maken met veel uitdagingen waar ze de expertise van de hogescholen goed voor kunnen gebruiken
Pieter Van Turnhout, algemeen directeur van Campus Vesta

Concreet zullen docenten van de Antwerpse hogescholen lesgeven aan de aspirant-inspecteurs binnen bepaalde vakgebieden. "Er zijn heel veel uitdagingen voor politie-inspecteurs vandaag de dag. Uitdagingen die gaan van cybercriminaliteit en huiselijk geweld tot maatschappelijke tendensen, drugs en zwaardere criminaliteit. Ze moeten een heel jaar lang een zeer brede kennis opdoen. Dus we zijn blij dat we kunnen samenwerken om hen dat te kunnen aanbieden", zegt Van Turnhout.

De twee hogescholen hebben elk hun eigen expertise. "AP Hogeschool levert vooral juridische kennis. Wij zorgen voor expertdocenten die actief zijn in het juridische veld, zoals een jeugdrechter, vrederechter of onderzoeksrechter. Zij brengen heel concrete cases mee uit de dagelijkse politiepraktijk", zegt Erwin Samson, algemeen beheerder van AP Hogeschool. "Wij hebben dan weer afgesproken om te focussen op de gedragswetenschappen", vult Stijn Coenen aan, CEO van de Thomas More Hogeschool. "Dat gaat over psychologische kennis of conflicthantering bijvoorbeeld."

Gekwalificeerde opleiding

De samenwerking tussen Campus Vesta en de twee Antwerpse hogescholen is onderdeel van een pilootproject waarbij Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan alle politiescholen in het land heeft gevraagd om samenwerkingen aan te gaan met hogescholen. Acht van de tien politiescholen zijn vandaag met het project gestart. Tegen december zullen alle politiescholen en 11 hogescholen mee ingestapt zijn.

In Oost-Vlaanderen is nu al duidelijk dat politie-agenten in spe vanaf februari de vakken communicatie, deontologie en rechtspraktijk krijgen van docenten van de HOGENT-hogeschool. "We hopen de opleiding die nu maar één jaar duurt te professionaliseren, toch wat die vakken betreft", zegt gedeputeerde van Onderwijs, Kurt Moens (N-VA). 

Op termijn wil de minister dat de politieopleiding een gekwalificeerde opleiding wordt. "Met de inbedding van het politieonderwijs in het reguliere onderwijs, zullen we de politiemensen van de toekomst ook een diploma kunnen afleveren dat hen meer carrièremogelijkheden zal bieden en toekomstperspectief kan geven. Een belangrijke stap om ook op die manier de politie te promoten als een aantrekkelijke werkgever", aldus Verlinden.

Meest gelezen