Google Maps / Brussel Mobiliteit

Brussels gewest wil autoverkeer weren uit Louizalaan

Het Brussels gewest wil de Louizalaan volledig herinrichten. De laan is een belangrijke verkeersader in de hoofdstad, maar daar zou verandering in komen. "De Louizalaan moet opnieuw een groene, veilige promenade worden voor wandelaars en fietsers", vindt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

Het Brussels gewest wil de Louizalaan in de hoofdstad volledig herinrichten. Nu is de laan nog een belangrijke doorgang waar veel autobestuurders gebruik van maken. Ook veel handelaars hebben een plekje in de laan. Maar de Louizalaan zou een aangename boulevard moeten worden voor fietsers en voetgangers, vindt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen).

Het gaat voorlopig nog om een strategische haalbaarheidsstudie. Daarin wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Wanneer de echte plannen bekend worden gemaakt, krijgen de buurtbewoners en de vele handelaars op de Louizalaan inspraak.

Belangrijk daarbij blijft het idee om van de laan een groene promenade te maken, vindt de minister: "We willen er opnieuw een leefbare plek van maken: aangenamer, veiliger en rustiger." Fietsstraten die afgedwongen worden door verkeersfilters, een boulevard voor voetgangers en meer groen zouden daarvoor moeten zorgen.

"Er zou rekening worden gehouden met alle vervoersmiddelen, met bijzondere aandacht voor fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer", zegt Van den Brandt nog. "De opdracht van de studie bestaat erin dat deze laan toegankelijk is voor iedereen", zegt ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

Meest gelezen