Duikers vissen verloren ring na 17 jaar uit de Gentse Blaarmeersen: “Nu pas durven vertellen dat ik hem kwijt was”

In het Gentse recreatiedomein Blaarmeersen visten duikers afgelopen weekend de ring op die Thijs Van Vijnckt er zeventien jaar geleden verloor. "Toen mijn grootvader stierf, kreeg ik van mijn vader zijn trouwring. Ik heb mijn pa al die jaren niet durven vertellen dat ik de ring kwijt was, en nu hangt hij weer aan een ketting om mijn nek. Onwaarschijnlijk gewoon."

Thijs Van Vijnckt en de ring van zijn opa waren onafscheidelijk. "Toen hij overleed, vond mijn vader dat ik z'n ring moest krijgen. Ik ben zijn petekind, vandaar", zegt Thijs. "Hij drukte me op het hart om er goed zorg voor te dragen. Daarom droeg ik de ring altijd aan een ketting om m’n nek. Ook toen ik 22 was, de dag waarop ik met vrienden ging zwemmen in de Blaarmeersen in Gent."

Jarenlang verzwegen

Op het houten ponton in de zwemvijver ging het mis. "Ik duwde een kameraad het water in, en die trok tijdens z’n val mijn ketting stuk. Het beeld van de ring die in het water plonst, krijg ik sindsdien niet meer van mijn netvlies. We hebben nog dagenlang met man en macht gezocht, maar de ring was niet te vinden."

Thijs vond het zo verschrikkelijk, dat hij het nooit heeft durven vertellen aan zijn vader. "Ik weet hoeveel het voor hem betekende dat ik de ring droeg. Ik wou hem niet teleurstellen."

Met dank aan Christophe Lambrecht

Twee jaar geleden hoorde Thijs dat de weduwe van Studio Brusselpresentator Christophe Lambrecht haar trouwring terugvond via Stichting Gevonden-Verloren. Die groep vrijwilligers probeert met onder andere metaaldetectoren en magneten dierbare items terug te vinden. Thijs besloot hen te contacteren, in een ultieme poging om de ring terug te vinden.

"De stichting voerde de voorbije jaren een tweetal duiken uit, maar helaas zonder resultaat", zegt Thijs. Afgelopen weekend kreeg hij tot zijn verrassing opnieuw  telefoon: "De duikers wilden nog een poging ondernemen. Uitgerekend op de dag waarop de hele familie samenkwam in Deinze, niet zo ver daarvandaan. Ik zei dat ze me mochten bellen als er iets was."

Kort na de middag kreeg Thijs plots een videocall op z’n smartphone. "Ze hadden een gouden ring gevonden en vroegen naar het trouwjaar van mijn grootvader", zegt Thijs. "Ik kon het meteen checken bij mijn tante en het bleek te kloppen: 1950."

Thijs sprong in z’n auto en repte zich naar het strand van de Blaarmeersen. "Toen ik de ring vastnam, voelde ik het meteen: dit was ‘m. Ik raakte echt volledig van mijn melk: zeventien jaar lang had ik geen hoop meer om de ring ooit terug te zien, en plots had ik hem in m'n handen. Een onvoorstelbaar gevoel."

Intussen hangt de ring weer aan een ketting om Thijs’ nek. Hij vertelde zijn vader ook al wat er de voorbije zeventien jaar gebeurd is. "Mijn pa stond met z’n mond vol tanden, z’n emoties schoten alle kanten uit. Ik voelde me er zo slecht bij dat ik alles had verzwegen, maar het verhaal is gelukkig goed afgelopen."

Meest gelezen