HATIM KAGHAT

Parlementaire onderzoekscommissie naar misbruik in de Kerk komt er: eind oktober gaat die al van start

Er komt een parlementaire onderzoekscommissie naar misbruik in de Kerk. Dat hebben de fracties in de Kamer afgesproken, zo schrijft De Standaard en is bevestigd aan VRT NWS. De commissie komt er na de documentaire "Godvergeten" op VRT Canvas, waarin verschillende slachtoffers getuigden. Er zou ook gekeken worden naar misbruik buiten de Kerk.

Na de laatste aflevering van "Godvergeten" steunden zowat alle politieke partijen de vraag om een parlementaire onderzoekscommissie. Die komt er nu ook effectief. Daarover hebben alle partijen in de Kamer, behalve Vlaams Belang en PVDA die niet betrokken werden, afspraken gemaakt. De commissie zou zelfs eind deze maand al van start kunnen gaan.

Het gaat dus om een volwaardige parlementaire onderzoekscommissie. Geen bijzondere commissie zoals de vorige keer. Die kon toen geen onderzoeksdaden stellen zoals huiszoekingen laten uitvoeren en getuigen onder eed ondervragen. Een onderzoekscommissie kan dat wel.

De slachtoffers zullen centraal staan in de onderzoekscommissie. "Zij zullen hun zeg mogen doen en wij zullen zoveel tijd nemen als nodig is", zegt federaal fractieleider voor CD&V Servais Verherstraeten. Voor het onderzoek naar hoe het gerecht het misbruik in de Kerk de voorbije jaren heeft aangepakt, zal de commissie samenwerken met de Hoge Raad voor Justitie.

BEKIJK - "De slachtoffers centraal stellen", parlementsleden leggen uit waarom deze commissie noodzakelijk is:

Videospeler inladen...

Meer doen

Er komt ook een evaluatie van wat er gebeurd is met de aanbevelingen van de Kamercommissie die 12 jaar geleden het kindermisbruik in de Kerk heeft onderzocht. En de onderzoekscommissie zal ook bekijken hoe de Kerk geresponsabiliseerd kan worden voor de impact die het misbruik heeft gehad.

"Bisschop Bonny heeft gezegd dat hij meer wilde doen dan de Kerk tot nog toe heeft gedaan", zegt Verherstraeten nog. "Dat lijkt me een goede zaak. Ik denk dat we de Kerk moeten horen om te bekijken hoe we dat kunnen concretiseren."

"Er is ook ruimte gemaakt om te kijken naar kindermisbruik buiten de Kerk", zegt Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA). "Dat vond ik zelf ook heel belangrijk. Ik heb toch weer wat hoop. Laat ons maar geloven dat het deze keer wel zal lukken."

Er is ook ruimte gemaakt om te kijken naar kindermisbruik buiten de Kerk

Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA)

De commissie zou tot 31 maart de tijd krijgen om conclusies en aanbevelingen te formuleren. Maar als ze meer tijd nodig heeft, wordt dat een heikel punt. De Kamer wordt voor de verkiezingen van 9 juni namelijk ontbonden. Volgens persagentschap Belga is het daarom zelfs niet uitgesloten dat er zal worden verdergewerkt in de volgende legislatuur.

BEKIJK - "Het is opvallend dat niemand nog de Kerk voluit verdedigt in de politiek, ook niet de CD&V", zegt Bart Verhulst

Videospeler inladen...

Meest gelezen