AFP or licensors

Na bijna anderhalve maand in bed: nog 3 kandidaten maken kans om kampioenschap luieren in Montenegro te winnen

In Montenegro, een land in de Balkan, vindt een wel héél speciale wedstrijd plaats: het kampioenschap luieren. Al bijna anderhalve maand liggen de kandidaten er in bed, niets te doen. Dat het kampioenschap in Montenegro plaatsvindt, is niet toevallig. De Montenegrijnen hebben immers de reputatie van lui te zijn, vertelt journalist Marjolein Koster in "De wereld van Sofie" op Radio 1.

Op 18 augustus begonnen 21 deelnemers aan de wedstrijd. Ondertussen zijn ze nog met 3. En allemaal maken ze nog kans op de prijzenpot van 1.000 euro. Ze mogen zich sowieso al overwinnaars noemen, “want in voorgaande edities duurde het kampioenschap slechts een paar dagen”, zegt journalist Marjolein Koster, die gespecialiseerd is in de Balkan.  

De regels zijn ook een beetje aangepast tegenover vorige edities. “Zo moet je horizontaal liggen, en mag je niet rechtop zitten in je bed. Nieuw is ook dat er nu elke 8 uur een plaspauze is, zodat mensen hun behoefte kunnen doen. Dat verklaart waarom het kampioenschap nu al zo lang duurt.”

De locatie

De 21 deelnemers begonnen aan de wedstrijd op een aantal ligbedjes onder een boom. “Dat zag er gezellig en idyllisch uit, maar na een grote storm zijn ze nu verplaatst naar een soort vakantiehuis, in het toeristische dorpje Brezna. Dat is ook de ideale marketing voor dat dorpje natuurlijk, want de beelden van het kampioenschap gaan de hele wereld rond.”

BELUISTER - "Het Kampioenschap is de ideale marketing voor het dorpje Brezna" zegt journalist Marjolein Koster

Niet toevallig in Montenegro

Over zowat alle volkeren doen stereotypes de ronde.  Zo zouden Belgen dom zijn, en Nederlanders gierig. Van Montenegrijnen wordt er dan weer hardnekkig volgehouden dat ze lui zijn. 

Soms zit er een kern van waarheid in stereotypen

journalist Marjolein Koster

“Soms zit er een kern van waarheid in die stereotypen” zegt Koster. “Montenegro is een bergachtig land, dus van oudsher is er weinig landbouw. Er is gewoon weinig industrie en niet zoveel te doen.”

“Montenegro is van alle landen uit het voormalige Joegoslavië ook het meest mediterraans. Het ligt zuidelijker, het is er warmer, en daarom rusten de mensen er meer overdag.”

Trots

Lokaal leeft de wedstrijd in ieder geval enorm, zegt Koster. “De mensen zijn er trots op. Toen ik nog taallessen volgde in Bosnië was er zelfs een volledige les aan het kampioenschap gewijd.” 

Meest gelezen