Represented by ZUMA Press, Inc.

Alle 21 dodelijke slachtoffers van busongeval in Venetië geïdentificeerd, nog 10 gewonden op intensieve zorg

Alle dodelijke slachtoffers van het busongeval in de Italiaanse stad Venetië zijn intussen geïdentificeerd. Gisterenavond is er een bus van een viaduct naar beneden gestort, op een spoorlijn terechtgekomen en in brand gevlogen. Er vielen alles samen 21 doden, onder wie verschillende kinderen. Er liggen ook nog 10 gewonden op de afdeling intensieve zorg, 5 van hen verkeren in levensgevaar.

De bus was gisteravond rond 19.30 uur op weg van het historisch centrum naar een camping in Marghera, een deelgemeente van Venetië, toen die door een vangrail reed en een tiental meter naar beneden viel. Daar kwam de bus terecht tussen de sporen van het station van Mestre, waarna een brand uitbrak.

Bij het ongeval zijn 21 mensen om het leven gekomen, 15 anderen raakten gewond. Volgens Buitenlandse Zaken waren er geen Belgen bij het ongeval betrokken. Alle dodelijke slachtoffers zijn intussen geïdentificeerd. Het gaat om negen Oekraïners, vier Roemenen, drie Duitsers, twee Portugezen, een Zuid-Afrikaan, een Kroaat en een Italiaan (de chauffeur).

BEKIJK - De brandweer probeert de lichamen uit de gecrashte bus te krijgen:

Videospeler inladen...

Bij de dodelijke slachtoffers zijn ook verschillende minderjarigen: een baby, een kind van 12 en een tienermeisje. Het Kroatische dodelijke slachtoffer was een vrouw die op huwelijksreis was en 6 maanden zwanger. Haar man overleefde het ongeval, maar die ligt nog op de afdeling intensieve zorg.

Van de gewonden liggen er in het totaal nog tien op die afdeling intensieve zorg. Vijf van hen zijn nog in levensgevaar. Het gaat onder meer om een zwaar verbrand Oekraïens meisje van vier en twee Duitse broertjes van 7 en 13.

De burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, zegt dat de stad in rouw is en heeft een rouwperiode van drie dagen afgekondigd. De burgemeester heeft ook gevraagd om de vlaggen aan officiële gebouwen halfstok te hangen. Er is bovendien een rouwregister geopend.

2023 Getty Images

Oorzaak van het ongeluk onduidelijk

Het Italiaanse parket is een onderzoek gestart naar de oorzaken van het ongeval. Voorlopig is alleen bevestigd dat de bus geen andere voertuigen geraakt heeft en dat er geen remsporen waren. De bus zou ook langzaam hebben gereden. Alle hypotheses zijn nog open. Er wordt vooral gedacht dat de buschauffeur onwel geworden is.

Maar in de Italiaanse media worden grote vragen gesteld over de kwaliteit van de afsluiting van het viaduct. Vangrail en reling zouden sterk verouderd zijn en niet voorzien zijn op het gewicht van een zware elektrische bus. Daar waren al verschillende klachten over binnengekomen bij de gemeente. Ook zou er net waar de bus afweek van zijn traject een onderbreking zijn geweest in de vangrail. 

Jan van der Borg is professor toerisme en woont al jaren in Venetië. Hij zegt dat de plek waar het ongeluk gebeurd is, een gevaarlijk punt is. "Een kleine onoplettendheid kan al tot ongelukken leiden", zegt hij. "De vangrail daar is ook in slechte staat, zeker niet sterk genoeg om een zware bus tegen te houden."

Volgens de gouverneur van Venetië was het een nieuwe, elektrische bus. De straat waar het ongeval gebeurde, was volgens hem niet gevaarlijk. "Het is onbegrijpelijk hoe dit ongeluk is kunnen gebeuren", zegt de gouverneur.

De eigenaar van het busbedrijf zegt dat op beelden van veiligheidscamera's te zien is hoe de bus vertraagt, en dan bijna stilstaand door de vangrail valt. De chauffeur, een Italiaan van in de 40, kwam zelf ook om het leven. 

Tientallen brandweerlieden kwamen ter plaatse. De bus was volledig geplet, dus was het moeilijk om de lichamen eruit te krijgen. Veel brandweerlieden wilden blijven om te helpen, ook nadat hun shift er al op zat, vertelt een leidinggevende bij de brandweer.

De burgemeester van Venetië sprak gisteravond over een "apocalyptische scène". De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft namens de regering haar medeleven betuigd aan de slachtoffers en hun familie.

Dit is niet het eerste zware busongeval in Italië. In 2017 kwamen 16 studenten om bij een ongeluk in de buurt van Verona. In 2013 kwamen 40 mensen om toen een bus van een viaduct naar beneden stortte in het zuiden van het land. "Italië staat niet bekend om het goede onderhoud van de infrastructuur", zegt Jan van der Borg. "Er moet altijd eerst een ongeluk gebeuren, voor ze gaan nakijken of er iets scheelt aan de kwaliteit."

Meest gelezen