Nederlandse Prins Bernhard was lid van nazipartij NSDAP

Een historicus heeft nu onomstotelijk bewezen dat de in 2004 overleden Nederlandse prins Bernhard ooit lid was van Hitlers NSDAP. Bernhard was de man van de vroegere koningin Juliana en grootvader van de huidige koning Willem-Alexander.

Dat prins Bernhard in de jaren dertig aan de universiteit lid was geweest van de NSDAP, daar waren voordien al sterke aanwijzingen voor. In de Verenigde Staten was ooit al een kopie van zijn lidmaatschapskaart boven water gekomen, en er was briefwisseling over het opzeggen van zijn lidmaatschap uit 1936.

Zelf had Bernhard het ontkend, in vrij sterke bewoordingen zelfs. In een interview met de Volkskrant had hij gezegd dat hij met de hand op de Bijbel kon zeggen dat hij nooit een nazi was geweest en nooit een lidmaatschapsbijdrage had betaald.

Maar nu heeft een historicus, Flip Maarschalkerweerd, uit het privéarchief van de prins in het paleis Soestdijk de originele lidmaatschapskaart opgediept. Maarschalkerweerd hield zich sinds de dood van de prins, als directeur van het Koninklijk Huisarchief, bezig met de inventarisering. 

Het boek dat Maarschalkerweerd vandaag publiceert, gaat vooral over koningin Wilhelmina, de schoonmoeder van Bernhard. Daarin vermeldt de auteur de vondst van de lidmaatschapskaart als voetnoot. Toch spreekt de Nederlandse pers van een spectaculaire vondst.

Meest gelezen