© Koen Luts

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Gratis advies over energie voor Lummenaren

Lummen
Meerderheid: cd&v (11), N-VA (3)Oppositie: Vooruit (4), Groen + onafhankelijken (4), Open Vld (1)

Energiehuis: De gemeente Lummen ondertekent een samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis Limburg. Schepen Wim Vangeel (cd&v): “Voor het project Wonen in West-Limburg moet er een partnerschap zijn met het energiehuis dat in Lummen actief is en dat is Energiehuis Limburg. Er worden nu twee protocollen opgemaakt om gegevens uit te wisselen. Per jaar kunnen zeven Lummenaren bij het Energiehuis Limburg een gratis advies vragen, daarna draagt de gemeente de onkosten. Wij betalen dan 100 euro per huisbezoek met adviesrapport”, zegt Wim Vangeel.

Verlichting: Door de verouderde verlichting met tl-buizen is het energieverbruik van de gemeentelijke sporthal Vijfsprong zeer hoog. Wim Vangeel: “We kregen ook de vraag om de verlichting van het ontmoetingscentrum De Kalen Dries te vervangen. Voor de oude armaturen vinden we geen vervanglampen meer en de defecte exemplaren kunnen we niet meer vervangen. De gemeente betaalt de aanpassingskosten. We sluiten een contract af met Fluvius om het uitvoeringsdossier voor te bereiden en we ramen de totale kostprijs op maximum 156.000 euro. Na de werken krijgen we van Fluvius een premie van 7.358 euro voor energetische investeringen”, weet schepen Vangeel.

Zonnepanelen: Oppositieraadslid Peter Aerts (groen) voegde een agendapunt toe over de realisatie van zonnepanelen op sociale woningen. “ASTER is een coöperatieve vennootschap van sociale huisvesters en de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. Bewoners met ASTER-zonnepanelen zouden voor hun elektriciteit op het ogenblik dat de zon schijnt 25 procent minder te moeten betalen dan het sociale tarief of het markttarief. Mijn vraag is dus dat de gemeenteraad het schepencollege aan de sociale woonmaatschappij Wonen in Limburg de vraag stelt om het potentieel van zonnepanelen op sociale woningen in Lummen te onderzoeken. Waar mogelijk zouden die installaties zo snel mogelijk moeten geplaatst worden”, argumenteerde Peter Aerts. Zijn voorstel werd eenparig goedgekeurd. (klu)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer