Staking bij luchtverkeersleider Skeyes afgewend door akkoord met vakbonden

De vakbonden en directie van luchtverkeersleider Skeyes hebben een akkoord bereikt. Dat meldt Skeyes aan VRT NWS. Ook vakbonden ACV Transcom en ACOD Vliegwezen bevestigen het nieuws. Daarmee zijn acties van de vakbonden momenteel afgewend. Het akkoord wordt vrijdag voorgelegd op het paritair comité ter goedkeuring.

Het sociaal overleg bij luchtverkeersleider Skeyes heeft vanavond dan toch een akkoord opgeleverd. "Passagiers kunnen gerust zijn, er worden geen acties ondernomen", zegt Kurt Callaerts van de christelijke vakbond ACV Transcom aan Belga. Wat er in het akkoord staat is nog niet gecommuniceerd.

"Na zware besprekingen hebben we een duidelijke oplijsting van de problematieken en een aantal oplossingen", meldt Callaerts nog op sociale media." De complexiteit van het dossier planning is niet eenvoudig. Er is nog heel wat te bespreken en te onderhandelen om tot een degelijke oplossing te komen."

Andere zaken zoals de vakantieplanning en de stand-by-regeling zouden volgens Callaerts al vlugger kunnen bekeken worden. "Acties zijn voorlopig dus van de baan, tenzij onvoldoende vooruitgang wordt geboekt."

Morgen loopt een stakingsaanzegging van de drie vakbonden af, waardoor acties mogelijk waren als er geen akkoord uit de bus was gekomen. Zo werd gedreigd met een gedeeltelijk tot zelfs volledige sluiting van het luchtruim. Voorlopig komt het zover niet.

De drie vakbonden bij Skeyes hadden vorige maand de aanzegging ingediend wegens ongenoegen over het planningsmechanisme voor het personeel. De luchtverkeersleiders klagen al langer over hoge werkdruk en personeelstekort.

Meest gelezen