Glow-in-the-dark dieren
Volledig scherm
Glow-in-the-dark dieren © Travouillon et al., Royal Society Open Science

Wetenschappers doen ongelooflijke ontdekking tijdens zoektocht in museum: 125 zoogdieren blijken licht te geven in het donker

Maar liefst 125 zoogdieren kunnen licht geven in het donker. Tot die conclusie kwamen wetenschappers in een nieuwe studie. Eerder al was deze eigenschap bij een aantal andere zoogdieren ontdekt waaronder het vogelbekdier en de wombat, maar dat het zo vaak voorkomt hadden de wetenschappers niet verwacht. Het blijft echter onduidelijk of de eigenschap om licht te geven in het donker een specifieke biologische rol speelt bij de zoogdieren.

3 reacties

  • Christine Laevers

    7 maanden geleden
    De levende luiaard in het wild heeft dit ook omdat in zijn pels heel veel bepaalde micro-organismen leven. In België heb ik zelfs vermolmd hout zien fluoresceren. Ook in het water zijn er dieren en planten ...
  • Jan Daems

    7 maanden geleden
    Heeft alles te maken met de samenstelling van de chemicaliën die gebruikt werden om die dieren te conserveren en met niets anders. In de natuur komt dit verschijnsel bij dieren helemaal niet voor.
  • Franciscus Willy Nuyts

    7 maanden geleden
    Hebben ze die met fosfor ingesmeerd ?
  1. Totale plasticvangst van The Ocean Cleanup voorbij de 10 miljoen kilo: “Recente successen geven hernieuwd vertrouwen dat oceanen kúnnen worden opgekuist”

    Totale plastic­vangst van The Ocean Cleanup voorbij de 10 miljoen kilo: “Recente successen geven hernieuwd vertrouwen dat oceanen kúnnen worden opgekuist”

    The Ocean Cleanup heeft sinds de eerste vangst in 2019 nu een geverifieerd totaalgewicht van 10 miljoen kilo plastic uit oceanen en rivieren verwijderd. De organisatie van Nederlander Boyan Slat (29) heeft de afgelopen jaren schoonmaakacties gehouden tegen de zogenaamde “plastic soep” in een deel van de Grote Oceaan en in rivieren in acht landen. Daardoor is een hoeveelheid aan plastic vergelijkbaar met het gewicht van de Eiffeltoren uit het water verwijderd, meldt de organisatie maandag.
  2. EXCLUSIEF. De wetenschapper achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehouden om achter mijn droom aan te gaan”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. De wetenschap­per achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehou­den om achter mijn droom aan te gaan”

    Vanaf morgen ligt het eerste album van de nieuwe Kiekeboes ‘Uranium-235' in de winkel. Hierin dompelt scenarist Nix (Marnix Verduyn) de 21-jarige Fanny Kiekeboe onder in de wereld van kernenergie. Geen probleem voor hem, want naast stripmaker is hij wetenschapper. Hoeveel van die achtergrond sijpelt er door in een scenario? Waar trekt hij de grens tussen feit en fictie? En kan je Fanny nucleaire mopjes laten maken? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters ging exclusief kijken in de tekenstudio van de wetenschapper achter de Kiekeboes.