Speurders voeren een huiszoeking uit tijdens Operatie Kelk

Hoge Raad voor Justitie gaat na of er fouten zijn gemaakt bij Operatie Kelk: "Verloop van onderzoek roept vragen op"

De Hoge Raad voor de Justitie, die de werking van het gerecht controleert, gaat onderzoeken of er fouten zijn gemaakt bij Operatie Kelk. Dat was het onderzoek naar kindermisbruik binnen de Kerk. Het bijzonder onderzoek komt er naar aanleiding van het VRT-Canvasprogramma "Godvergeten". "Het is goed dat ze grondig kunnen bekijken waar het fout gelopen is", reageert priester Rik Devillé.

"Het VRT-Canvasprogramma "Godvergeten" over seksueel misbruik binnen de Kerk heeft voor heel veel maatschappelijke beroering gezorgd", meldt de Hoge Raad voor de Justitie in een persbericht. "De Hoge Raad leeft mee met de vele slachtoffers en hun families, die ook vandaag nog zwaar lijden."

Op basis van de informatie die er nu is, heeft de Hoge Raad voor Justitie besloten een bijzonder onderzoek te openen naar het verloop van het strafrechtelijke onderzoek Operatie Kelk. "Het verloop van het strafonderzoek roept vragen op." Ook sommige slachtoffers en hun advocaat stellen zich ernstige vragen. Al ontkende het federaal parket vorige week nog dat het werd beïnvloed door de Kerk.

Priester Rik Devillé is blij dat er een onderzoek naar het onderzoek komt. Hij strijdt al jaren, samen met de slachtoffers van misbruik in de kerk, voor meer erkenning. "Het behoorde tot onze vraag om Operatie Kelk grondig te bekijken", zegt hij aan onze redactie.

"Het is goed dat ze grondig kunnen bekijken waar het fout gelopen is en het zo lang moet duren", gaat hij voort. "We willen graag een volledige reconstructie: waar zijn die dossiers naartoe en wie heeft die laten verplaatsen? Zodat we uiteindelijk te weten komen of dat onderzoek geboycot is of niet."

Het onderzoek van de Hoge Raad voor Justitie staat los van de parlementaire onderzoekscommissie die er komt naar aanleiding van "Godvergeten".

Meest gelezen